De voorgevel van 'Hamburger Bahnhof,' het Museum voor Moderne Kunst te Berlijn.

Hamburger Bahnhof, Berlin

Museum für Gegenwart

Het neoclassicistische gebouw dateert uit 1846-47 en is een van de oudste stations van Duitsland. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het in 1944 ernstig beschadigd. Na de oorlog werd het Hamburger Bahnhof, zoals alle spoorwegen en stations in Berlijn, overgedragen aan de Oost-Duitse Deutsche Reichsbahn (DR), hoewel het net over de grens in de West-Berlijnse Britse sector lag. De gebouwen werden ontoegankelijk gemaakt en de DR hield het complex buiten gebruik.

In de jaren negentig, na de val van de muur kreeg  de site een nieuwe roeping. Er werden tentoonstellingen gehouden en vandaag herbergt dit voormalig spoorwegstation in Berlijn het museum voor hedendaagse kunst (Museum für Gegenwart). Ik ben er nu twee keer geweest op twee jaar tijd, en ik moet zeggen, het is telkens een belevenis, en de moeite waard om te herbekijken.

Er is op die twee jaar tijd heel wat gewijzigd, en hoe dan ook zijn de tijdelijke tentoonstellingen ook iedere keer weer anders. Ik heb er een paar uur rondgelopen, en ik had de gelegenheid mezelf te vereeuwigen in een aantal selfie-situaties, waarvan akte in de diashow van vandaag. 

Deze maand hebben we het verder nog gehad over meditatie, als vervolg op vorige maand, en we zijn iets begonnen omtrent water in de woestijn of het Phoebusproject. Meer daarover vindt u in de drie kolommen verderop.

 • Over mediteren

  Niet minder dan veertien pagina's omtrent meditatie en mediteren, en waar je moet aan denken, als je dit vermogen aan anderen door wilt geven.

 • Water

  Nieuwe serie die zich bezighoudt met de bijzonder spannende droom, water naar de woestijn te brengen. We hebben de technologie.
  Gewoon even doen.

 • Blog zomer 2017

  We zijn de blog zomer 2017 begonnen. Gelieve er rekening mee te houden dat er in Augustus geen of weinig bijdragen zullen zijn, wegens vakantie.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon