Op de valreep

30. okt, 2013

Scheurkalender

Het was er bijna niet van gekomen, maar hier is hij dan, de nieuwsbrief van oktober. Zie ook de Pasquino scheurkalender van de maand oktober door in de onderlijnde titel te klikken.

Siracusa: Madonna delle lacrime. Zicht op de koepel van binnen uit.

Koepels

De betonnen koepelis zo hoog als de Onze Lieve Vrouwen Toren van Antwerpen.

De maand is al bijna om en nog was de nieuwsbrief niet verschenen, niet dat er velen zitten op te wachten, maar toch zijn er hier en daar een paar dierbare zielen die ik hiermee een hart onder de riem wil stoppen.

Veel nieuws is er deze maand niet te melden, maar toch een paar kleinigheden.

Wat de website zelf betreft, ben ik begonnen met opruimen. Ik was van plan de gastbijdragen weg te nemen om ruimte te maken voor nieuwe foto's, maar ik heb in plaats daarvan de oudste dagboekfragmenten weggedaan.

Die waren esthetisch niet meer verantwoord, want ze stammen uit de begindagen van de website, toen we minder mogelijkheden hadden. Ook bevatten ze een aantal foto's die me nu te intiem lijken.

Ik heb de teksten wel op mijn harde schijf bewaard maar niet de hele webpagina met foto's en al, want dat kon niet zomaar, technisch. Daardoor kunnen de gastbijdragen nog even blijven staan tot het einde van het jaar.

Als thema voor deze maand kozen we 'koepels'

Laten we tot slot van de maand oktober eens de blik vertikaal omhoog richten en enkele koepels van onderuit beschouwen. Zie de diashow hieronder.

God en de Wetenschap

31. okt, 2013

Een blik op het verleden

Ik val wellicht in herhaling, maar dat is een beetje eigen aan het medium. Ook deze maand is het duchtig gegaan over onze verhouding met God en over de beperkingen van de taal. In wezen verraadt dit een hang naar mystiek.

  • Dagboek

    Ook deze maand hebben we een groot aantal onderwerpen aangeroerd en er valt niet echt een lijn te ontdekken, maar wat er onder meer uitspringt is de discussie over het godsidee en over de grenzen van de taal. Ludwig Wittgenstein (foto) is de figuur van de maand.

  • Blog

    In de blog doen we minder beelden dan vroeger, en meer links, citaten of gedichten, om de beperkte fotoruimte te sparen. Af en toe stuurt iemand me iets leuks en daar maak ik dan een link van. Op de foto: Natalie Clifford Barnes.

  • Rondeaux

    Wat Myriade betreft, hadden we het over clowns. Daar is een dubbelrondeau uit voortgekomen, alsook enkele dagboekbijdragen. Wij zijn uitgebreid te rade gegegaan bij Michel Tournier. Op de foto twee historische Gentse clowns.

Kritiek

31. okt, 2013

Sovjetstijl

Het gebouw van Andrault en Parrat in Siracusa heeft niet alleen bewonderaars. Een zekere John vindt: Hideous, soviet style bunker of concrete which is leaking badly in several places - "light" is not word to describe the brutal construction
Gevonden op de website van Mimoa. Zie link in de blog van vandaag.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon