13. jun, 2016

Duurzame vrijheid

Tabula rasa met de Taliban

We gaan ons nog eens onderdompelen in de sfeer van 2001, dankzij een ander teruggevonden gedicht dat tante Dina aan de vergetelheid heeft ontrukt.

De kaping en de crash van vier commerciële vliegtuigen op 11 september 2001, met beelden die de wereld rondgaan, van de brandende en instortende WTC torens, werken de Verenigde Staten danig op de zenuwen. President George W. Bush staat onder hoogspanning en moet met een gespierde oplossing komen. Achter de schermen komt het tot verhitte discussies. Iedereen is het er snel over eens een moslimland aan te vallen, maar welk?

Irak zeggen de enen, waar Saddam Hussein al lang de ‘internationale gemeenschap tart.’ Plannen om hem om te gooien lagen al lang klaar. Er was echter moeilijk een link met de ramp van de Twin Towers te vinden. Die was er wel met Afghanistan waar Al Qaida bij het Taliban regime een toevluchtsoord had gevonden. Tenminste een paar van de daders had een trainingskamp in Afghanistan meegemaakt.

Het komt snel tot praktische maatregelen. Einde september zijn vooruitgeschoven afdelingen van de CIA ter plaatse om plaatselijke bondgenoten te vinden, die er belang in stellen het talibanregime omver te werpen. Samen met de Britse geheime diensten, voorzien ze de lokale krachten van wapens, munitie en informatie.

Bush heeft zich immers van de steun van de Britse premier Tony Blair verzekerd. Samen vallen ze het stoffige armoedeland aan. Op 7 oktober 2001 is alles klaar voor een stevige luchtaanval. Dat is binnen de vier weken na de aanval op de Twin Towers. De bedoeling is de Taliban van de macht te verdrijven en de schuldigen van Al Qaida op te pakken of uit te roeien.

De operatie kreeg de naam: ‘Enduring Freedom.’ Op 13 november 2001 nam de alliantie zonder slag of stoot de hoofdstad Kaboel in. Uit die tijd stamt dus het gedicht 'Dure vrijheid,' dat gedateerd is op acht november, en dat geheel op deze actualiteit is geënt, typisch voor een Pasquino van die jaren.

Er zijn een paar woorden aan veranderd, zeg maar anderhalve regel.