5. jun, 2016

Vrijdag

Robinson

Er is nog iemand die ik in mijn toespraak heb vermeld, maar die ik hier op de website niet met naam zal vernoemen. Al is het een publiek geheim.

Mijn echtgenoot wenst buiten de schijnwerpers te blijven. Hij doet niet aan facebook en verlangt naar geen enkele publiciteit. Hij is een welbewuste Robinson in het sociale medialandschap. Dat moet kunnen. Ik heb het grootste respect voor de wens zijn privacy te behouden. “De slang die zich verbergt, leidt een lang leven.” Zo luidt een Afrikaans spreekwoord.

Toch wil ik hem in verband met het onvergetelijke verrassingsfeest voor deze ene keer aanhalen, alleen maar om hem uitdrukkelijk te danken voor zijn initiatief, en zijn niet aflatende inzet. Hij is de motor die het proces in gang heeft gezet en de organisatie verder dreef, zonder dat ik verondersteld was op de hoogte te zijn. Ik moet zeggen, hij heeft een massa volk op de been gekregen.

Het was ook zijn feest natuurlijk. We verjaren met een dag verschil en onze huwelijksverjaardag valt daar een dag voor, zodat we elk jaar in mei heel wat te vieren hebben. Dit jaar op een wel zeer bijzondere manier. Zogezegd allemaal in het geheim.

Ik heb dat spel maar al te graag meegespeeld. Ik laat me graag eens een keer verrassen, ik moet zeggen dat ik dit keer op mijn wenken bediend ben. Ik was vooral verrast door de opkomst. Ik had geen idee dat ik nog zoveel familie en vrienden heb.

We hebben intussen heel veel reacties ontvangen. Onze oren tuiten en we blozen bij zoveel loftuitingen van zovele aanwezigen. Bedankt voor al jullie commentaren. Wij hebben er zelf ontzettend van genoten. Het staat als een paal boven water, dat velen dat ook hebben gedaan. Het was echt een plaatje hoe dat allemaal door elkaar liep.

Het is de enige keer in mijn leven dat alle aspecten van mijn eenvoudige persoonlijkheid samenkwamen. De families, de vriendenkringen, de geneeskunde, de literatuur. De verschillende generaties, de uiteenlopende herkomst, de meerdere talen, allerlei schakeringen van huidskleur. Het was een droom van een betere wereld waarin iedereen door dezelfde deur kan. De duur van een ogenblik, en dan is het weer voorbij.