30. mei, 2016

Bedankt

Eenmalig feest

Op 28 mei kreeg ik een geheim verrassingsfeest vanwege mijn zestigste verjaardag aangeboden. Ik wil langs deze weg nog eens iedereen bedanken die geholpen heeft om het geheim te bewaren, alsmede de vele aanwezigen die het tot een succes hebben gemaakt.

Ik dank allen uit de grond van mijn hart dat jullie de moeite hebben genomen naar ons bescheiden dorpje in het zuiden van Oost-Vlaanderen te komen voor deze eenmalige gelegenheid.

Ik heb daar een sobere toespraak gehouden, waaruit ik hier nog een keer wens te citeren. Dat helpt bij het nagenieten. Wat ik vooral heb willen doen op dat moment is een klein aantal mensen met name te danken, met excuses voor iedereen wiens naam niet is vernoemd. Ik wil niemand afgunstig maken, of het gevoel geven uitgesloten te zijn. Ik zal er een punt van maken iedereen apart zo veel mogelijk persoonlijk te danken.

Er zijn minstens vier namen die nu aan bod moeten komen. Om te beginnen is er natuurlijk een afwezige, wiens afwezigheid ik als bijzonder pijnlijk ervaar. Ik zou echt graag gehad hebben dat hij hier nu bij was. Ik heb het over mijn vader Arsène Van Breusegem, heengegaan op 15 december 2012. Ik mis hem vandaag bijzonder erg.

Ik zou willen dat hij dit zou mogen zien. Al die mensen hier. Dit is de groepsfoto van mijn leven. Mijn vader zou zich zeker opgelucht voelen, dat jullie allemaal zulke nette mensen zijn. Jullie vormen het beste bewijs dat ik van mijn leven nog iets heb kunnen maken. Ik weet dat hij daar zeer voor heeft gevreesd.

Ik besef dat ik geen gemakkelijke zoon voor hem was, en dat hij zich zorgen maakte over mijn ontwikkeling. Juist daarom zou hij zonder enige twijfel bijzonder in zijn nopjes zijn geweest, als gezien zou hebben, hoeveel goed volk dit feest op de been bracht.

Er waren alleen maar prachtige mensen. Mooi in de zin dat ze er goed uitzagen, want wat zag iedereen er weer goed uit. Maar ook mooi van binnen. Mensen die om elkaar geven en die voor elkaar zorgen. Vooral ook mensen die nieuwsgierig zijn naar de anderen, en die open staan voor andere verhalen dan die we elke dag gewend zijn.

Een vreemdeling is een vriend die we nog niet kennen.