1. jun, 2016

Moeders

Ouder worden

Iemand anders die ik in mijn dankwoord absoluut diende te noemen, is mijn moeder Beth Brijs, die in werkelijkheid Anna Brys blijkt te heten, maar dat is een overbodig detail. Zij wordt er binnenkort 77 en is op sommige dagen een beetje slecht ter been, maar dat mocht de pret niet drukken. Alle kwalen waren verdwenen, en ik dat ze volop genoten heeft van de sfeer en het samenzijn.

Ze trok zich kranig uit de slag, moet ik zeggen, en ze zag er oprecht feestelijk uit. Ik dank haar voor haar aanwezigheid, maar ook voor haar constante belangstelling in de dingen die ik doe en de mensen die ik ken. Nu we intussen al twee jaar naast haar wonen is er een vernieuwde dynamiek in onze wisselwerking.

Zij is niet mijn biologische moeder, maar daar wilde ik in mijn toespraak niet de aandacht op trekken, omdat het van geen belang is. Zij heeft mij geadopteerd na de dood van mijn eigen moeder, en ze kent me al sinds ik pakweg zes jaar oud was. Het heeft dan ook geen enkel nut het onderscheid tussen de twee moeders in de verf te zetten. In de praktijk heb ik nu maar een moeder meer over en daar moet ik zuinig op zijn.

Ik weet zeker dat mijn vader tijdens het feest over haar schouder meekeek, en dat hij ons zag van waar hij nu is. Ik ben mijn ouders bijzonder dankbaar dat ze me terug naar de bakermat hebben gebracht, waar we nu tot onze grote tevredenheid wonen. Ik had nooit gedacht dat ik mijn zestigste verjaardag op zo een manier zou vieren. Het leven heeft heel wat verrassingen voor ons in petto, en het is nooit afgelopen. In werkelijkheid wordt het steeds mooier, daar waar we vroeger dachten dat het vervelend is, oud te worden.

Het is juist een groot geluk, want we kunnen niet lang leven zonder oud te worden. Vroeger was ik daar niet zo mee bezig, met lang leven, denkende dat het laatste stuk het slechtste zou zijn, maar tot op heden gaat het nog altijd in stijgende lijn moet ik zeggen. Het begint nu pas echt leuk te worden. We hebben intussen meer ervaring en we kunnen beter het verschil zien tussen de dingen die er echt toe doen, en al de rest, wat bijzaak is.

Ik kan iedereen alleen maar aanraden, proberen te doen zoals ik: zich met liefhebbende mensen omringen, en openstaan voor nieuwe ervaringen.