20. apr, 2016

Overheersend

Vertoog

Die van rechts houden van eenvoudige en heldere tegenstellingen, zoals die tussen links en rechts er een is. Rechts is fijn en links is rot, volgens deze simpele visie, die verbazend veel aanhangers heeft.

Ik weet niet of we daar veel mee opschieten. Is het echt zo eenvoudig? Is het de schuld van links dat alles in ons land zo fout loopt, dat ze er nu met behulp van militairen in de straten iets aan moeten doen? Als ik zie wie daar allemaal rechts is, kan ik niet anders dan links zijn, gezien mijn afkeer, al koester ik zelf ook wel een paar rechtse denkbeelden. Zo zuiver in de leer ben ik niet.

Volgens Wikipedia gaat de links-rechts tegenstelling terug op de Franse revolutie, omdat op een gegeven moment de behoudsgezinden rechts en de opstandigen links zaten. Het is een kloof die volgens Herman Brusselmans evenwel al bestaat sinds de kruistochten. Daar acht hij rechts voor verantwoordelijk. Ik heb misschien niet dat diepe historische inzicht, maar er ik denk dat er toch veel meer over te vertellen is dan dat.

Rare gewoonte is het, om zo de rekening van links en rechts te maken. Ik hoor dat vaak gebeuren. Het is de nationale denksport geworden. Op het einde winnen de rechtsen. Ik heb echt het gevoel dat het conservatieve gedachtengoed de laatste jaren aan een opmars bezig is, die ik op mijn leeftijd nog nooit gezien heb.

De openbare tolerantie voor het (extreem) rechtse discours is ook aanzienlijk toegenomen. Het is een fenomeen in heel Europa waar meer en meer landen zwichten voor een nationalistische aanpak met xenofobe inslag. Hongarije, Polen, Denemarken, Slovakije. En aan de Europese grenzen grote buren als Turkije en Rusland die krachtdadig en autoritair bestuurd worden.

Met een ongekroond Vlaams opperhoofd als Bart De Wever hebben wij het buitenland niets te benijden. In Vlaanderen overheerst hij als niemand tevoren de publieke opinie, ofwel is het omgekeerd en weet hij het volksgevoel perfect te verwoorden. We hebben gezien hoe Herman Brusselmans zich tot zijn schoothondje heeft ontpopt.