16. apr, 2016

Linksom

Rechtsom

Om die van links helemaal te schofferen, beweert Herman Brusselmans dat hij zelf links is, of was. Ja, met zulke linksen heb je geen rechts meer nodig. Door dat te beweren brengt hij links pas voorgoed in historisch diskrediet. Als dit gebeurt met het groene hout, wat zal er met het dorre gebeuren?

Ik ga nu heel regionaal worden, en wellicht onbegrijpelijk voor onze beminde Nederlandse lezers. Herman Brusselmans is zowat de Günther D. van de literatuur. Beide heerschappen komen uit Aalst, waar ik ook zo een beetje vandaan kom. Ik weet niet of het toeval is.

Wat ze nog meer gemeen hebben, en waarin ik hen niet kan volgen, is dat ze graag mensen kwetsen en beledigen, vernederen en honen, en dat ze een gore vorm van kitsch produceren, onder het motto: als het maar slecht genoeg is, dan wordt het weer interessant.

Günther D. noemt zichzelf de slechtste dj van Vlaanderen; maar hij komt niet in de buurt. Hij maakt op zijn manier gebruikt van het Eddy Wally-effect; zoals Herman Brusselmans dat op een andere wijze ook doet. Het is zo grotesk dat jij je gaat afvragen of hij het meent of niet. De schept nieuwsgierigheid. Speelt hij het, of is hij gewoon zo? Is hij zich bewust van het licht lachwekkend effect van zijn act, of lokt hij dat uit?

Het zijn vragen die rijzen, en zo wordt je er toch weer ingezogen. Om bedrogen uit te komen. Narren zijn het, die onverdroten de grens van de goede smaak opzoeken, komende van de verkeerde kant. Wanneer ze die grens per toeval vinden, moeten ze die altijd overschrijden. Het doet denken aan een aankomende puber die een levende kikker inslikt in ruil voor een euro. Een ambachtelijke handel in weerzin en ergernis.

Wat ze verder nog gemeen hebben is dat ze woekeren met hun verbale talenten, Herman als schandaalschrijver en Günther als scherts-dj.  Beide heerschappen ergeren me mateloos, zeker als ze het bestaan van racisme in Vlaanderen gaan ontkennen zoals Herman doet. Hoe blind kun je zijn? Voor mij mag het allemaal, want we zijn een grote vriend van de vrije meningsuiting, maar dan mag ik ook zeggen dat ik het schadelijk vind wat Herman daar gedaan heeft. Zomaar eventjes alle vooroordelen op een rij zetten om tot de conclusie te komen dat het de fout is van links en dat de allochtonen niet moeten zeuren. De pretentieuze etterbak.