14. apr, 2016

Die van rechts

Toogpraat

Herman Brusselmans schreef recent een hysterische column in Humo, over “die van links.”

Blijkbaar heeft heel Vlaanderen intussen die gore tekst gelezen. Mijn reactie erop komt hier wellicht rijkelijk laat en geheel overbodig in het debat, maar het moet me toch maar eens van de lever.

Die van rechts zijn het ook niet altijd met elkaar eens, maar ze vinden zich rond een paar axioma’s die het altijd weer doen: a) ons land is om zeep (geldt voor elk land,) b) het is de schuld van de vreemdelingen/vluchtelingen/moslims, en c) het is de schuld van links dat we met a en b zitten.

Het komt erop neer dat die van rechts de schuld, of liever de verantwoordelijkheid, voor alle onheil in het andere kamp leggen, geheel buiten zichzelf. Rechts voelt zich niet verantwoordelijk voor het uitkleden van de staat, die geen middelen meer heeft,  noch voor een blinde economie die steeds minder arbeid vergt en steeds meer werk uitstoot, noch voor de massale verplaatsing van mensendrommen die geen veiligheid en welzijn kennen.

Die van rechts vinden dat de aarde niet opwarmt en dat wij een eeuwigdurend recht hebben op onze middelen verslindende en milieuvernietigende levensstijl. Dat wij onze privileges alleen aan ons hard werken en onze onberispelijke moraal te danken hebben, en dat wij die manu militari mogen verdedigen.

Die van rechts vinden dat de Islam doodgeknuffeld wordt, dat er geen achterstelling en discriminatie bestaat, dat de rode loper uitgerold wordt voor leeglopers en gelukzoekers.

Die van rechts leven in een ideale wereld van dubbele beglazing en urban crossovers, willen graag hard rijden op de snelwegen, en willen het liefst alle contact met armoedige mensen vermijden.

De van rechts gooien graag bommen op een Islamitisch land, want dat zal hen leren.

Die van rechts smullen van een recente column van Herman Brusselmans waarin deze langharige werkschuwe komiek die van links de mantel uitveegt; aan de hand van een handvol clichés die hij waarschijnlijk aan de toog heeft opgestoken. Dat zou verklaren waarom het pure toogpraat is geworden, verstoken van elk realiteitsbesef en met een zieke interpretatie van de geschiedenis.