De afzwering van Miguel Molinos in de Santa Maria sopra Minerva te Rome, Anno Domini 1687. Ets van de Nederlandse schilder Westerhout, tijdgenoot.

Twaalfde

7. apr, 2013

Molinos quasi voltooid

Met het twaalfde hoofdstuk besluiten we de 'De Laatste Ketter' de roman over de zeventiende eeuwse mysticus Miguel Molinos.
De roman staat nu volledig op het web.

Editoriaal

De gevel van Santa Maria sopra Minerva en het olifantje van Bernini met de obelisk op de rug.

Het was nog een redelijk drukke week.

We hebben doorgewerkt aan de Molinosroman. Op het ogenblik dat ik dit schrijf moeten, in het laatste hoofdstuk nog illustraties worden aangebracht en verschoven, maar de tekst is nu wel volledig. Het is een heel grote opluchting. Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben dat het me gelukt is.

Daarmee is een periode in mijn leven afgesloten.

In het dagboek hebben we het gehad over mensen die ziek worden op het werk en we leggen uit wat we bedoelen met lange woorden zoals somatisering en medicalisering. Het leidt vaak tot een patsituatie waarbij mensen veel te lang in een uitkering blijven lopen, terwijl ze eigenlijk zouden kunnen werken.

Op het einde van deze week komt het tot een discussie met Luc over de Frans-Amerikaanse brandweerschilderkunst. Wist u dat William Bouguereau met scheve ogen werd bekeken in Frankrijk, terwijl hij in Amerika hoge ogen gooide. Zowat al zijn schilderijen werden verscheept om in Amerika een trotse eigenaar te vinden.

Het begon allemaal met Antoine-Jean Gros en zie waar het ons gebracht heeft.

Luc brengt ook alweer een fantastiche Youtube link aan. Beck does Bowie. Zie de blog.

In de diashow vangen we deze week  eeb glimp op van vijf dubieuze schilderijen, die bovendien verkeerd afgesneden zijn, door een technische tekortkoming van het computerprogramma.

  • Dagboek

    In het dagboek hebben we het uitgebreid over burnout, de taboes errond en de onvolkomenheden van onze sociale wetgeving, die mensen in een ziektestatuut dwingt.

  • Blog

    In de blog hebben we een heleboel links aan Luc te danken, van New Yorkse musea tot Beck die Sound and Vision van David Bowie brengt met filharmonische saus.

  • Molinos september

    Het elfde hoofdstuk van de Molinos cyclus is af en het twaalfde ook bijna, terwijl we dit schrijven. Wanneer u dit leest, is alles wellicht volledig in orde.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon