De week van 1 april

31. mrt, 2013

Het was geen aprilvis

Een grap was het helemaal niet.
Het is de week van Sabine, een wezentje dat even is komen piepen aan het raamkozijn van het bestaan.

1. apr, 2013

Nieuwe pagina's

We beginnen een nieuwe blog en een nieuwe maand van het dagboek.

Antoine-Jean Gros: Bacchus en Ariadne. Ik kan maar niet genoeg krijgen van dit schilderij. Het is er net niet over. Of net wel.

Editoriaal

Murat, koning van Napels

De spindraad

Antoine-Jean Gros (Parijs, 16 maart 1771 – Meudon, 25 juni 1835) was een neo-klassiek Frans kunstschilder met een hang naar de romantiek. Hij vervaardigde portretten en historische taferelen, met name de veldslagen en overwinningen van Napoleon Bonaparte, waarmee hij grote faam verwierf (naar Wikipedia.)

Behalve deze merkwaardige schilder hadden we het deze week onder meer over de geestelijke gezondheidszorg, verziekte werkomgevingen, en Thaise oplossingen voor voortplantingsproblemen, maar wat het meeste zal bijblijven is het verhaal van Sabine.

Onvergetelijk, de waardigheid en de innerlijke kracht van deze familie die verrijkt is met een telg die nauwelijks  geleefd heeft, maar die toch een onuitwisbare indruk nalaat, ondanks de pijn van het verlies.

En verder...

Het zijn zeer uiteenlopende onderwerpen. We pakken af een toe een draad op die daar ergens ligt te slingeren, en dan begin je daar aan te trekken en voor je het weet komt er nog een draad, waar weer een ander verhaal aan vast zit. Je weet waar je begint, maar niet waar je uitkomt. Zo gaat dat hier op deze website.

Zo kwamen we uit op Ariadne, die overigens met Bacchus een liederlijk leven leidde, als we de afbeelding van Antoine-Jean Gros op zicht mogen geloven. Zij was de spreekwoordelijke draadspinster van de legende, die op het einde van het verhaal tot een spin wordt omgetoverd.

Het gidssnoer en de leidraad van het verhaal van deze week, en de oermoeder van de arachnoidea. De draad van Ariadne is zoals een navelstreng.

  • 1 april

    We zijn een nieuwe dagboekpagina begonnen. April. Om u nog beter te dienen. Voorlopig zijn de nieuwe pagina's nog wel een beetje leeg.

  • Nieuwe blog

    Het tweede kwartaal van 2013 is begonnen en we dachten dat het nuttig was een nieuwe blogserie te beginnen, zodat het document niet te lang wordt.

  • Frans

    Op onze Franse pagina besteedden we aandacht aan de verwonderlijke heilige Benoit Labre, die de gelofte aflegde, zich niet meer te wassen, wat hij volhield.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon