De week van zwart-wit

24. mrt, 2013

Zwart-wit in veertig tinten

Het ene zwart-wit is het andere niet, en we beginnen met rood op wit. Er komen ook andere tinten aan bod.

Libische Sibylle: ontwerptekening van Michelangelo. Rood krijt op papier met witte krijttoetsen. Het model was een jongen. Zie de Engelstalige blog A piece of my mind voor een video met deskundige uitleg. Op datum van morgen.

Editoriaal

Michelangelo: ontwerptekening.

Kim De Gelder is er in geslaagd zijn naam in te schrijven in de geschiedenisboeken van dit land.

Het was zwart of wit, deze week: toerekeningsvatbaar of niet. Heel Vlaanderen leek wel te duimen voor een veroordeling van de babymoordenaar Kim De Gelder. Het volk verlangde de maximumstraf en geen gedoe met psychiaters.

We besteden enige aandacht  eraan in het dagboek. Al willen we niemand voor het hoofd stoten, we hebben toch onze bedenkingen, al vind ik wel dat het de jury toebehoort een oordeel te vellen, wat iedereen moet aanvaarden. Het zou wel eens kunnen dat het onderwerp doorloopt naar volgende week.

Verder was het ook de week van David Bowie die uitpakt met nieuw werk. De sterren slapen nooit, zo zingt hij, en: The Stars are out tonight. En we hadden ook een link naar Ultravox: Vienna. Dat is intussen meer dan dertig jaar geleden, stel u dat eens een keer voor.

 • 200.000

  We bereiken vandaag of morgen de 200.000 kliks op onze site, alle rubrieken bij elkaar. Vandaag zag ik 199.199 voorbijkomen, om precies te zijn. Bedankt, lieve lezers.

 • Gewetensstrijd

  Het dagboek beschrijft deze week onder meer een verschrikkelijke keuze die de dochter van een vriendin heeft moeten maken omtrent afbreking van een gevorderde zwangerschap.

 • Pompeï

  De blog van 2012 wordt nog steeds veel gelezen.
  De foto's van Pompeï vormen een passende illustratie van het thema vergankelijkheid en eeuwigheid. Vindt u ook niet?

Op de valreep

25. mrt, 2013

Afbreking

In het begin van de week hadden we het ook nog over de dochter van een vriendin die voor een verscheurende morele keuze stond. We mogen nu wel meedelen dat deze moedige vrouw de ingreep heeft doorstaan en op een uiterst waardige manier afscheid heeft kunnen nemen van dit bijna kindje dat ze drieëntwintig weken heeft gedragen.
Er zijn foto's van gemaakt en mee naar huis genomen. Dat is heel goed zo voor die mensen. Zo kunnen ze de rouwperiode zo goed mogelijk inzetten.

Met vriendelijke zwart-witte groet,

Dirk van Babylon