Samengesteld

10. mrt, 2013

De week van het rare gezin

Van Pausen tot het homo-ouderschap: zeer uiteenlopende thema's deze week.

Herrezen Christus van P.P. Rubens

De stad en de wereld

De Paus en de werkelijkheid

Aan bod zijn deze week onder meer gekomen: afwijkende gezinssituaties aan de ene kant en de keuze van een nieuwe Paus aan de andere kant.

Wat dat laatste betreft durven we niet meer hopen op een verlicht en ruimdenkend kerkleider. De kans daarop is niet zeer groot. Ongeveer alle stemgerechtigde kardinalen zijn nog door Paus Johannes II benoemd in zijn lange pontificaat en aan ruimdenkende kardinalen had die blijkbaar een broertje dood.

Kiezen

We leven in een wereld waarin vele mensen soms moeilijke keuzes moeten maken, met name ook in opvoedingssituaties. De r.k. kerk in haar huidige vorm laat hen daarbij voortdurend in de steek, en erger nog sluit vele vormen van samenleven uit door vast te houden aan gedateerd en krakkemikkig huwelijksmodel dat misschien nuttig was in een samenleving waarin de mensen een levensverwachting van dertig jaar hadden, de jeugd meegerekend.

Levenslang getrouwd zijn is dan een ander vooruitzicht in vergelijking met een samenleving waar de levensverwachting boven de tachtig ligt. Stel dat je ergens midden de twintig een foute man trouwt, en je gaat er van weg, en je hebt het ongeluk dat die blijft leven, dan kijk je aan tegen een halve eeuw seksuele onthouding, als je Rome moet geloven.

Verder gelooft dat niemand meer.

Jungfraujoch

10. mrt, 2013

Het dak van Europa

Hoe ik ineens op die foto's van Zwitserland zes jaar geleden uitkom, weet ik ook niet meer.

  • Petemoei

    De Nederlandse (weldra ex-) koningin geeft een geslaagde imitatie weg van de Petemoei uit een Disney sprookjesfilm.

  • Molinos IX

    In de Molinos-saga zitten we nu aan hoofdstuk 9 van de twaalf, zonder de blog en het stuk over de Geestelijke Gids mee te tellen.

  • Kardinaal O'Brien

    De Schotse kardinaal O'Brien doet niet mee aan het conclaaf. Hij heeft ongepast gedrag met jonge priesters toegegeven. Geen kinderen, wel ondergeschikten.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon