Beeld van de week

24. feb, 2013

Conclaaf

Nu er in Rome weer conclaafkoorts heerst, past het zeer goed dat we in het Molnos project aangekomen zijn bij de opening van het conclaaf. Zie 'Juni 1687' onder 'De laatste ketter.'

Het conclaaf te Rome, omstreeks 1700 gezien door Duitse ogen.

Editoriaal

Johannes de Doper, van Caravaggio.

Ganymedes en de arend (zie verder) Johannes de doper met de ram.

Kinderen met dieren, het is altijd een mooi onderwerp in de schilderkunst.

Meestal wordt Johannes de Doper met een knuffelschaap afgebeeld, maar hier gaat er van het dier een zekere dreiging uit. Het kwetsbare naakt staat hier in tegenstelling met een behaard en gehoornd wezen dat zich weliswaar teder naar de knaap buigt. Het staat iedereen vrij hier een erotische geladenheid in te zien, al is het dan ook gewijde schilderkunst. Op de manier van Caravaggio.

Wat Molinos betreft zijn we na Mei aangekomen in Juni 1687. Er zijn deze week dus weer twee hoofdstukken toegevoegd op basis van een manuscript dat ooit door Manteau geweigerd is.

We komen in deze hoofdstukken een aantal pausen tegen. Aan bod komt onder meer de Vlaamse Paus Adrianus VI, die de bezem door de kerk wilde halen, maar dit werd hem door zijn schielijk overlijden belet.

In het dagboek zijn we weer aanbeland bij het netelige onderwerp van pedofilie en incest, dat we niet uit de weg gaan, op basis van persoonlijke en professionele ervaringen.

In het fotoalbum komt Pompei geregeld om de hoek kijken.

Zo ook in de diashow van deze week, met vijf zeer onsoortgelijke afbeeldingen, die alleen maar laten zien hoe gevarieerd de thematiek van deze website is.

  • Pasquino

    Paus Adriaan was een van de eerste Pausen die af te rekenen kreeg met het pratende standbeeld Pasquino, die het niet op deze Noorderling had begrepen.

  • Alderano Cybo

    De kardinaal-staatssecretaris kwam persoonlijk tussen in het proces Molinos, en werd zelf opgeroepen om voor de Heilige Rechtbank te komen getuigen, wat hij ook deed.

  • Auto da Fe

    In Spanje vonden nog verbrandingen plaats tot het einde van de zestiende eeuw. De Italiaanse Inquisitie heeft daar niet zo lang aan meegedaan.

Aan de voet van de Engelenburcht bevindt zich de Engelenbrug. Hier zien we een van de veertien engelen die daar staan, allemaal voorzien van een verschillend symbool, dat in verband staat met het lijdensverhaal van Christus.
Het is wel leuk om eens naar Rome te gaan om daar de plaatsen te bezoeken waar Molinos geweest is.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon