11. nov, 2015

Carafa kapel

De Carafa Kapel is zoals de naam het zegt de familiekapel van het roemruchte adellijke geslacht Carafa uit Napels dat zoveel prelaten en kerkprinsen heeft voortgebracht. Het is tevens een grafkapel, die de twee beroemdste telgen uit het geslacht samenbrengt.

De indrukwekkende fresco’s van Filippino Lippi zijn geschilderd tussen 1489 en 1491. Ze zijn toegewijd aan Maria Boodschap enerzijds en sint Thomas van Aquino anderzijds en ze dragen duidelijk de stempel van de dominicanen, die deze kerk beheren.

Aanvankelijk was  de grafkapel van kardinaal Oliviero Carafa, die onder meer roem vergaarde door persoonlijk de pauselijke vloot aan te voeren tegen de Turken tijdens een zeeslag die plaatvond in 1472.

Het fresco toont in zijn centraal gedeelte hoe Thomas van Aquino kardinaal Carafa (geknield) aanbeveelt bij de Moedermaagd. Volgens Vasari was de de linker muur aanvankelijk beschilderd met de strijd tussen de deugden en de ondeugden. In 1559 moest dit kunstwerk wijken voor het grafmonument van Paus Paulus IV geboren Gianpietro Carafa, de oprichter van de Romeinse Inquisitie.