De Stoel van Kristien Deneve in het Terbeukenpark te Lokeren staat er nog.

Videootje 37 seconden

21. dec, 2016

Filmpje

Zie ook het filmpje dat de hele tentoonstelling vrolijk en kort samenvat.

Gebroken horizon

Water en aarde. Lucht en licht.

Beste Kerst- en Nieuwjaars-wensen

Bij deze dan. Al mijn vrienden en lezers, en zelfs mijn tegenstanders, een zalige kerst en een gelukkig nieuwjaar toegewenst. Het is een ideaal moment om nog even achterom te kijken en vervolgens resoluut voorwaarts.

Zo komt het rare jaar 2016 tot een einde. Heel wat zekerheden zijn op de helling gezet. Het effect is ontnuchterend. Er is iets aan scherven gevallen, en het optimisme heeft een flinke deuk gekregen. De geschiedenis is geen verhaal van toenemend inzicht en groeiende wijsheid.  Wel integendeel.

David Bowie heeft ons begin 2016 op een magistrale manier verlaten. Het is het einde van een tijdperk. Ik ben nu definitief oud geworden. Ik werd er zestig in mei. Dit vierden we middels een onvergetelijk feest. Klagen doe ik niet. Ik zou me schamen als ik zoveel mensen om me heen zie, te beginnen in de dagelijkse huisartsenpraktijk, die het zoveel slechter hebben dan wij.

Verder was dit het jaar van de vluchtelingencrisis, de Brexit en de overwinning van meneer Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, hoewel mevrouw Hillary Clinton een paar miljoen stemmen meer bleek te hebben. Het populisme heeft overal waar je kijkt de wind in de zeilen.

Het was ook het jaar van het valse nieuws. Er is nooit meer onzin verkocht, en er zijn nooit meer leugens verteld. We hebben de teloorgang van het intellectuele debat meegemaakt, gepaard met de opgang van een rabiaat discours, van haat en achterdocht, argwaan en wantrouwen, dat welig tiert als nooit tevoren. De kwalijke racistische retoriek, die we twintig jaar zien groeien, heeft nu een kritisch punt bereikt, waarbij het weer salonfähig is geworden.

De toon van het debat is verhard en de publieke opinie is verzuurd. Vrolijk kan ik er niet van worden. Hopelijk mag het jaar 2017 een stukje bezinning brengen. Daar zijn we hard aan toe. Ik neem me voor daar een steentje toe bij te dragen. Laten we daarom eens kijken naar een hoopgevende gebeurtenis: de tentoonstelling ‘Orizzonte Infranto’ of ‘Gebroken Horizon’ van Kristien De Neve in het Terbeukendomein te Lokeren.

 • Herfst 2016

  Onze vierde kwartaalblog van 2013 loopt ten einde. We zullen een nieuwe beginnen. Zolang het gaat.

 • December 1-15

  Op de foto zien we Kristien
  In de scheurkalender is de maand december bijgewerkt, ziehier de eerste helft. Op het einde doorklikken naar de tweede helft.

 • Een sandaal

  De schoen mocht in de tentoonstelling niet ontbreken. We verwijzen nog een keer terug naar ons bijdrage over schoenen en sandalen.

Jaaroverzicht

Aan de hand van onze nieuwsbrieven, krijgen we vanzelf een jaaroverzicht. We hebben ze allemaal eens op een rijtje gezet en van commentaar voorzien.

Verklaring

De steen is Italiaanse travertijn, het materiaal waaruit veel Romeinse bouwwerken zijn opgetrokken. Het is een poreuze steen, met gaatjes in. Er is een rode draad in aangebracht, en er is een naald ingestoken. Het personage, een plastic poppetje, zit op een vingerhoed, met de armen gekruist.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon