Sint-Augustinus met het brandende hart,van Philippe de Champaigne (Brussel, 26 mei 1602 - Parijs, 12 augustus 1674), overigens een Belg avant la lettre want in Brussel geboren toen België nog niet bestond.

Troonsafstand

17. feb, 2013

Aftreden

Kort na Beatrix kondigt nu ook de Paus aan te willen aftreden.
Dat is wellicht het nieuws van de week.
Wij zijn intussen bezig geweest met het Molinos verhaal. In 1687 komt een aantal Pausen aan bod. Nu de huidige Paus is afgetreden is het leuk om eens een diashow aan enkele voorgangers te wijden.
Uit de tijd dat Pausen nog mannen met baarden waren.

Editoriaal

Alexander VIII Ottoboni, ook Groot-Inquisiteur geweest.

We hebben de afgelopen week een vloedgolf gezien van Molinos gebonden teksten die hun weg hebben gevonden naar de Engelse en Franse pagina, naar de blog en het dagboek, naar de nieuwe hoofdstukken omtrent 1687 en naar de Geestelijke Gids, waar we de nabeschouwingen van Molinos opsparen.

We zullen dat nu een beetje uitzuiveren zodat Molinos niet meer buiten zijn oevers treedt, maar voor een keer mocht het wel, omdat er zoveel materiaal was.

Ik denk niet dat dit heel veel mensen aanspreekt, maar ik vind het toch belangrijk genoeg om het te delen met het publiek dat deze website bezoekt. Als er af en toe eentje bij is die er wel belang in stelt is het gewoon meegenomen.

  • Dagboek

    In het dagboek was de Molinos zondvloed deze week al weer voorbij en besteedden we aandacht aan psychiatrische problemen.

  • Christina van Zweden

    Koningin Christina van Zweden kende Miguel Molinos persoonlijk en heeft hem ondersteund, ook nog toen hij al in de gevangenis zat.

  • De kardinaal van Engeland

    Kardinaal Reginald Pole speelt een rol in de historische uitweiding die ons brengt naar de oprichting van de Romeinse Inquisitie in 1542.

Besluit

Innocentius XII Pignatelli

Antonio Pignatelli (Spinazzola, 13 maart 1615 - Rome, 22 september 1700) was paus van 12 juli 1691 tot aan zijn dood.

Hij is dus de rechtstreekse opvolger van Alexander VIII wiens dood de Molinos roman in beweging zet.

Hij was de laatste Paus met een baard. In de achttiende eeuw zou een baardloos tijdperk aanbreken dat tot op heden duurt.

Tegen Pasen zullen we weten of de volgende Paus een baard heeft.

Hieronder nog een foto van mezelf uit het baardtijdperk.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon