Verpleegsters van het Deutsche Rote Kreuz tijdens de tweede wereldoorlog. (Nagespeeld.)

Bij de verschijning

Ter gelegenheid van de voorpublicatie van mijn nieuwe project 'Eer en Trouw' - elders op deze website - zie verder, stootte ik bij het zoeken naar illustraties op bovenstaande foto.

De eerlijkheid gebiedt te melden dat het om actrices in historische uniformen gaat.  We zien hier drie vrouwen die babbelen en van een sigaretje genieten. Ja, dat kon toen nog.

Om een of andere reden vind ik het de gepaste illustratie, misschien goed genoeg voor de voorpagina van het stuk, waarvan de betaversie nu te lezen is.

Het is een verhaal van een vrouw die intussen dertig jaar dood is en wier levensgeschiedenis de ruggengraat van het verhaal levert. Zij ruste in vrede.

Het verhaal wordt verteld aan de hand van een reeks ontmoetingen, die in dialoogvorm zijn weergegeven. Daarom is het theater, maar dan wel in de leesversie, en daarom is het ook wel een korte roman te noemen.

Het is op zoek naar een vorm. Dat gaat zich nog uitkristalliseren.

Die ontmoetingen spelen zich of in en na 1986, maar ze grijpen naar het verleden terug.

We gaan hier in dit editoriaal niets onthullen van de verhaalstof. Dat de tekst voor zich moge spreken.

Het is wellicht een grappig idee in onze diashow van deze maand een paar beelden bij de muziekkeuze weer te geven.

Maar eerst nog een foto uit de tweede wereldoorlog.

Bemerk de soldaat links.

Voorafbeschouwing

27. jan, 2016

Diashow

In de voorafbeschouwing zetten we de keuze van de muziekfragmenten op een rijtje. Die fragmenten kunnen we hier in vijf beelden samenvatten in onze diashow.

  • Eer en trouw

    De hele theaterroman staat als betaversie voorlopig op de website. U kunt gemakkelijker erdoorheen klikken, dankzij onze handige doorklikfunctie. Laat ons iets weten!

  • Winter 2016

    We zijn het jaar begonnen met het verscheiden van David Bowie. We zien hier David als Tilda en Tilda als David. De foto komt beter tot zijn recht in de winterblog.

  • Oude blogs

    We hebben de oude blogs van de nieuwe gescheiden om ze over twee rubrieken te verdelen. De nieuwe blogs beginnen in januari 2015. De oude eindigen logischerwijze in december 2014

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon