11. sep, 2017

Serenissima

Stoomboot

Venetië laat zich het best bezoeken met de onvolprezen vaporetto. Niet langer een stoomboot, maar een diesel die in de waterkanalenstad de plaats inneemt van tram en bus. Je kunt zo gemakkelijk overal komen zonder in de steegjes verloren te lopen. Te voet kun je immers nooit in een rechte lijn van punt A naar B. Amsterdammers zullen dat kennen.

Je begint dus met een dagkaart te kopen, waarmee je de hele dag kan varen voor 20€, of 30€ voor twee dagen. Als je met de trein aankomt, aan het station ben je bij de tweede halte en zijn de beste plaatsen reeds ingenomen. De kunst is de boot te betreden wanneer hij leeg aankomt aan de piazzale Roma, waar de bussen en de taxi’s stoppen. Dit is het vertrekpunt van de vaporetto lijn 1.

Als je vooraan staat in de rij, om in te schepen, ga je best meteen helemaal naar de achtersteven, waar een beperkt aantal stoeltjes voorhanden is, waar je buiten kunt zitten. Er is maar een tiental zitjes beschikbaar, anders moet je binnen zitten en dan zie je weinig. Of je moet staan.

Als het lukt dan krijg je het volgende half uur tot veertig minuten een weergaloze blik op de gevels langs het Canal Grande en het ballet van bootjes en boten dat er constant plaats vindt. Als je een zitplaats hebt kun je voor de eerste dag het beste zo lang mogelijk blijven zitten. Je kunt natuurlijk onderweg ook uitstappen, want een hoop bezienswaardigheden liggen op de route, zoals pakweg Rialto en San Marco, om nadien de reis verder zetten.

Dezelfde lijn 1 doet de Giardini en het Arsenale aan, waar de Biënnale zich afspeelt, die we nog gaan bezoeken, en steekt later de lagune over om aan te meren op het Lido. Dat biedt een onvergetelijk uitzicht op Venetië dat zich steeds verder verwijdert, een van de meest weemoedige taferelen ter wereld.

Lido is een uitgerekt eiland, lang en smal, en je komt ongeveer in het midden aan. Het is niet zo ver lopen naar de overkant die op de Adriatische zeer uitkijkt. Daar kun je ook baden en zwemmen voor een schappelijke prijs, en druk was het er niet. Er heerste een gemoedelijke en ontspannen sfeer, heel anders dan Venetië zelf, moderner natuurlijk, zij het minder uitzonderlijk. Ik vond het echter echt wel gezellig, om het woord maar eens te gebruiken. Voor normale mensen, niet uitzinnig duur of zo, en ook geen horden toeristen.