30. jul, 2017

Atmosfeer

Duurzaam

Een Amerikaanse firma stelt een machine voor die water uit de lucht haalt, maar dan aangedreven door diesel. Dat komt echter niet in aanmerking, gezien de ecologische bezwaren, de luchtvervuiling en de uitputting van natuurlijke reserves. Bovendien hebben we het hier over een West-Afrikaans land waar de aanvoer van diesel onzeker is, zodat de prijs schommelt. De brandstof moet ingevoerd worden en maakt het land afhankelijk van dure import, bij een zwakke nationale munt.

Nee, de energiebron moet duurzaam zijn, en in de praktijk betekent dat fotovoltaïsche cellen of een windmolen of beide. De combinatie van beiden, met een goede batterij die elektriciteit opslaat, betekent dat de waterextractie ook ’s nachts kan doorgaan, en vooral ’s morgens wanneer de relatieve luchtvochtigheid het hoogst is, en de zon nog geen energie kan leveren, omdat ze nog moet opstaan.

We mogen dromen van hele dorpen die dankzij deze economie kunnen overleven doordat ze schoon water hebben om te drinken. Intussen zijn er in de praktijk nog heel wat hindernissen te overwinnen. We moeten misschien klein beginnen en een klein toestelletje gaan invoeren om te kijken hoe het gaat en wat de voorwaarden zijn omtrent transport en douanekosten. Kunnen we meteen kijken of er een markt is, en of mensen ter plaatse zoiets in huis willen halen.

Daarom zal ik nu proberen de kleinste versie van een waterextractiemachine aan te kopen, op voorwaarde dat ze compact en duurzaam, autonoom en geïntegreerd is. Eens kijken wat het oplevert. Intussen kunnen we verder dromen van een groter project. Ik stel me daarbij twee standaard scheepvaartcontainers voor met allerlei materialen en benodigdheden, waarbij werkelijk aan alles gedacht is.

Eens aangekomen ter plaatse is het uitpakken. De containers zelf kunnen een tijdje dienen als behuizing, zodat je geen gebouwen ter plaatse nodig hebt. Het enige wat daar moet zijn is een terrein, liefst licht hellend, en stabiel genoeg om putten te graven en torens op te richten. We zullen immers wateropslag nodig hebben evenals een watertoren en een windmolen. Het terrein moet dus bebouwbaar zijn.

Het uiteindelijke resultaat moet het comfort van een westers huis benaderen.