22. jul, 2017

Water

Uit lucht

De mensheid op onze aarde staat voor formidabele uitdagingen die planetaire afmetingen aannemen: de bevolkingsexplosie, de klimaatopwarming, het oprukken van de woestijnen, de vluchtelingenstromen. Uitgestrekte en dichtbevolkte gebieden dreigen onbewoonbaar te worden bij gebrek aan een van de meest elementaire voorzieningen die je kunt bedenken: water.

Tegelijk iets doen aan de opwarming van het klimaat en de herleving van landen die het nagenoeg zonder infrastructuur moeten stellen, kan dat? Als ik het geld zou hebben, zou ik het wel weten. Dan kocht ik gewoon de apparatuur en bracht ze naar ginder. Ik zei het al: energie opwekken, water uit de lucht halen, waterterugwinning.

Ik weet daar een huis staan, waar het zou passen. De technologie bestaat en kun je kopen. Vraag is alleen hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, en dat is wat ik nu eerst probeer na te gaan, om te kunnen weten, hoeveel bijvoorbeeld een proefproject zou kosten. Genoeg voor een woonhuis met pakweg een kleine twintig mensen en een tuin. Ik zoek nu iemand om dat allemaal te berekenen.

Watercondensatie, energieopwekking en waterrecyclage, en een stukje airconditioning. hoeveel kan dat zijn. Ik denk dat je met een budget van 10.000 € er wel komt om de technologie aan huis geleverd te krijgen, maar dan is het nog niet ginder. Het moet ook allemaal geïnstalleerd en onderhouden worden. Maar ik denk wel dat het kan.

Daarom dat ik dus dit project op poten te zetten. Het kind moet alleen nog een naam hebben. Ik dacht eerst aan ‘African Phoenix” als naam, maar waarom ons tot Afrika beperken. Al zullen we daar wel aanvangen natuurlijk. Vervolgens kwam ik via de letter Phi op Phoebus terecht, naar de Griekse Zonnegod die met Apollo geassocieerd wordt.

We zullen klein beginnen, met een pilootproject, dat er in bestaat een of meerdere containers uit te rusten, om deze naar het land in kwestie te verschepen. Daar kan de apparatuur in werking gesteld worden, en de containers zelf kunnen ter plaatse blijven als behuizing en kern van de gebouwen die we neer gaan moeten zetten.  We gaan zoveel mogelijk voor recycleren en een positieve lokale groene voetafdruk. Het Phoebus project: u hoort er binnenkort meer van.