20. jul, 2017

Een autonoom huis

Tropische sfeer

Nu ben ik toch al een tijdje aan het piekeren over een idee, dat me niet los wil laten. Een gek idee misschien, maar een dat zou kunnen werken. Ik zal daar de komende dagen een beetje uitleg over geven, al was het maar om ervan af te zijn.

Wat ik zou willen doen, kort samengevat, is een installatie te bedenken die in staat is vochtigheid aan de atmosfeer te onttrekken, om beter te kunnen overleven in tropische streken waar schoon water een schaars goed is. Die technologie, die water uit lucht schept, bestaat en is beschikbaar.

Het gaat er alleen maar om een manier te bedenken om die dingen ginder te krijgen en ze te laten werken. Het is een proces dat energie vereist, onder de vorm van elektriciteit, en die zullen we du zelf moeten opwekken door middel van zonnecellen of windenergie. Dat is de kern van de poedel.

We hebben dus een installatie nodig die zowel energie kan opwekken als water condenseren. Om het compleet te maken zouden we ook een waterterugwinninginstallatie erbij willen hebben, om geen water verloren te laten gaan. De capaciteit van dat alles zou moeten voldoende zijn om een grote familie van tien tot twintig personen te huisvesten met gebruikelijk comfort.

Het systeem moet zo bedacht zijn dat alles in een standaardcontainer past om naar een tropisch land vervoerd te worden waar hij moet gaan staan en waar de installatie moet gaan werken. Het gaat om een land zonder waterleidingen, noch elektriciteitsvoorzieningen. Je moet dus alles zelf meebrengen.

Wat ze daar wel hebben is veel handenarbeid, landoppervlak en vooral de zon, die een onuitputtelijke en duurzame bron van energie is. De vraag is nu of de industrie rijp is om apparatuur te leveren die dat aankan en voldoende energie en water produceert om een huis bewoonbaar te maken, met mensen erin, en daarnaast hopelijk ook fotosynthese.

Het systeem zou ook voldoende water moeten winnen, om planten te laten groeien in serrebouw. Als je dat zou kunnen, dan kun je op een dag ook de woestijn weer groen maken. Dat is waar ik een van droom, want het zou helpen in de strijd tegen een aantal planetaire problemen.