Pastinaken van het veld

Ten geleide

Onze eigen pastinakensonnetten zijn ook verschenen in de maand maart van de scheurkalender. We vonden het echter leuk ze hier nog eens apart te plaatsen, in het gezelschap van de pastinakengedichten van Marforio, de onvolprezen Chris Coolsma uit Groningen.

Vooraf

Na de circusvoorstelling in de maand januari nodigen wij u uit op een maaltijd. Het vreemde is dat u daarbij altijd de keuze hebt uit pastinaken.
Marforio schreef deze bijdrage die voor een keer niet de vorm van een sonnet aanneemt.


De maaltijd

Pastinakenblues

Ik stond laatst in de keuken
een kater in mijn kop
ik dacht ik stop mijn hersens
zo dalijk in een strop

Ik splijt mijn stomme schedel
ik snij mijn polsen door
ik ga mezelf verhangen
verdwijnen zonder spoor

Terwijl ik stond te braken
zag ik door 't keukenraam
een bosje pastinaken
vers uit de groentekraam

en ook nog schorseneren,
ajuinen en vet spek
ik dacht: mezelf vermoorden?
amaai! ik lijk wel gek!

Ik was in een klap nuchter
was niet meer levensmoe
at soep van schorseneren
met pastinaken toe.


Chris

Amuse-gueule

De pastinakenamuse

Het lacht u toe vanaf het smetteloos damast:
Een envelop gevuld met pastinakenmousse
Dit zalig hapje is beslist niet voor de poes,
moet heet gegeten, vormt met soep pikant contrast

en met wat volgt: de  pastinakenmarinade.
Kom, open nu de envelop en toegetast.
Eén hap en hop het filokunstwerk is verbrast
ik dacht het al: nu wilt u bij de chef te rade.

Hij lacht u toe van onder smetteloze muts
En legt graag uit hoe men van jonge pastinaken
En met geduld en kunstig filodeeggepruts

een envelop met pastinakenmousse kan maken
naar het recept van wijlen topkok Friedrich Götz.
En kijk, nu ziet u reeds de anti pasti naken!

Voorgerecht

Voorgerecht

Wij stellen voor:  de pastinakenmarinade
De tweede gang en niet de minste van de rij.
Vergeet de wortelangst! Zet alle schrik opzij!
Tast toe. Doe u te goed en sla de keuken gade.

Het is weer eens wat anders dan een aardappelsalade
Het smaakt naar pastinaken en een selderij
En geurt naar gember, Noilly Prat, en naar kandij
Het zweemt naar talloos veel miljarden myriade

Het vrouwenkoor staat luidop van haar neus te maken
Vergeet de nonsens want genoeg geouwehoer!
Ziehier de schotel met de koude pastinaken

Temidden van muziekgedruis en feestrumoer
Om het gerecht naar eigen gading af te smaken
Een lichte mousse van konfijttopinamboer



Soep

De pastinakensoep

 

Hoe simpel om de pastinakensoep te maken.
Zes deciliter rundveevlees extractbouillon
Voor vegetariërs een soja court-bouillon
Met zout, citroen en suiker ’t kookpunt laten raken

Drie middelgrote schoongemaakte pastinaken
Elektrisch of op gas, op hete warmtebron
En liever niet bedrieglijk in de magnetron
Tot garen brengen en met mildheid op te smaken

Met tevens onberoerd door elektronenstralen
Twee honderd milliliter saus van béchamel
Met staafmixer of passe-vite de boel vermalen

Als inleg boterbrood croûtons Maitre d’Hôtel
Zee-geleedpotigen met schelpen en met schalen
Of vishapjes zoals filets van zalmforel


 

 

Gratin

De gratin van pastinaken

 

Zes middelgrote pastinaken. Dunne plakken
Geschild en schoongemaakt en juist de tussenmaat
Laurierblad, kruidnagel en rasp van nootmuskaat
Een kwart ui en een knoflookteen tot snippers hakken

De bechamelsaus gelijkmatig erop kwakken
De room erbovenop en kaas met mondjesmaat
Bij honderd negentig graad op de thermostaat
Zo’n veertig minuten in hete oven bakken

Voor vegetariërs geldt het als hoofdgerecht
Voor carnivoren kan het lamsvlees vergezellen
Bij wild staat pastinaakgratin ook lang niet slecht

Kastanjemoes, wat veenbessen en cantharellen
Het huis is aan gezelligheid en kwaliteit gehecht
Maar voor het wildmenu is ‘t wel vooraf bestellen


 

Toetje

Sorbet met pastinaken-, schorseneren-  en selderijs

Na dit driesterrenmaal exquise groentenhappen
komt onherroepelijk de sorbet als finale.
Niet dat er ná dit feest nog iets valt op te schalen:
Een topkok houdt niet erg  van nathouden en pappen.

Het publiek begint te juichen en te klappen
Als de gérant de kar met toetjes wil gaan halen.
Ook al moest het er veel euri voor betalen.
Ziet, pastinakenijs in spiegel van zijn sappen!

Vergezeld van schorseneer- en selderijs
Keizerlijk dessert voor alle lekkerbekken
Die reeds bij het aanzien kwijlend bekkentrekken.

Hoort het grommend  savoureren van de spijs,
ziet de sappen van de vette lippen lekken,
als de kikkers kanen hoort men hen niet kwekken.

Slot

De pastinakencyclus is de vrucht van Myriade een grensoverschrijdende dichtersclub waar ongewone begrippen zoals sonnettennis en liechtensteiners hun oorsprong hebben gevonden.
Een koekje van eigen pastinakendeeg.