21. mrt, 2017

De schoonheid van de schepping

Ik zeg u maar dat.

Wat is dan eigenlijk de essentie van wat ik zou willen zeggen? Ik denk dat het vertrekt bij het ontzag voor de schoonheid van de schepping. Het woord schepping veronderstelt een schepper en is dus meer dan een beetje gekleurd. Noem het de werkelijkheid, de natuur, de planeet, hoe dan ook. Het punt is hoe prachtig dat in elkaar zit.

Ik zal dat in onze maandelijkse nieuwsbrief in een paar beelden proberen samen te vatten. Er is zoveel schoonheid te vinden, en dat is waar we mee bezig zijn, om de lelijkheid van onze dagelijkse condities te ontvluchten en te overstijgen.

Het is vanuit die houding van liefde voor de dingen, sommige meer, andere minder, dat ik probeer de wereld tegemoet te treden. In zekere mate is dat een vijandige omgeving waarin steeds gevaren op de loer liggen, maar het is ook ons jachtgebied dat kansen en mogelijkheden biedt.

Als handelende mens kunnen we in die wereld gaan staan. Het hoogste wat we kunnen bereiken, is dat ons bestaan een weldaad is voor onszelf en voor de anderen. Je kunt de anderen trouwens geen meter vooruithelpen, als je niet van jezelf houdt. Verbeter de wereld, begin bij jezelf om een oud cliché van stal te halen.

We leven nagenoeg allemaal omringd door anderen en daar moeten we het op een of andere manier mee vinden. Zo gauw je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien, moet je proberen nog iets meer te doen, en voor anderen iets te betekenen. Je moet op de eerste plaats verantwoordelijkheid voor jezelf kunnen opnemen, vooraleer je dat voor anderen doet.

Rekening houdend met je gaven en je beperkingen moet je zelf maar zien wat je voor anderen gedaan kunt krijgen. Ik ben van mening, in alle bescheidenheid, dat er aan mijn wieg veel goede feeën stonden. Ik ben in een beschaafd land geboren, in een klasse familie. Ik laat me daar niet op voorstaan, maar ik ben er me wel van bewust, dat daar een onverdiend privilege in schuilt.

Ik vind dan ook dat ik voor mezelf de lat hoger moet leggen, dan voor de meesten, als het er om gaat met je talenten niets terug te doen voor alles wat je hebt gekregen. Mijn talent is, naar ik hoop, letters op een rij te kunnen zetten, op grond van een overtuiging, dat we de wereld beter kunnen maken door de juiste woorden te kiezen.