17. mrt, 2017

Bravo Nederland!

Nuchtere noorderburen

Met veel spanning heb ik uitgekeken naar de uitslag van de wetgevende verkiezingen in Nederland afgelopen dinsdag. De wereld haalt nu opgelucht adem dankzij een non-event: de doorbraak van extreem-rechts heeft alvast in Nederland toch al niet plaatsgevonden. Uit alle windstreken waren er reporters uitgerukt om te kijken wat er zou gebeuren, maar een extreem-rechtse dijkbreuk is er niet gekomen.

Gelukkig maar. Halleluja, Hosanna in den Hoge en El Hamdoelilah. En hip hip hoera voor de Nederlanders, die ons een les in democratie hebben gegeven. Als ik de nieuwsberichten mag geloven komt Wilders uit bij 13 procent van de stemmen, dat is een op acht Nederlanders. Behoorlijk wat, maar niet iets waar een Belg van schrikt.

In Vlaanderen stond de stand op een gegeven ogenblik, voor de opkomst van de NVA, bij een aanhanger van de racistische partij Vlaams Belang op vijf Vlamingen, en in Antwerpen zelfs een op drie tijdens de hoogtijdagen van deze ranzige partij. Dat zijn pas verschrikkelijke cijfers.

Ook in Frankrijk kan het populisme een vijfde van de bevolking achter zich scharen. Vader Le Pen wist op 5 mei 2002 tegen Chirac 17,9 % te halen. Zo gezien is 13% van die vreselijke man Geert Wilders niet zo verbijsterend. Als is het nog altijd te veel, dat wel.

De opkomst in Nederland op 14 maart 2017 was historisch hoog, dus we hoeven deze keer niet te redeneren dat de onverschilligheid een invloed heeft gehad, als blijkt dat de lauwheid ongelijk over de kampen verdeeld is. Stel dat het ene kamp niet talrijker maar wel meer gemotiveerd is Het zou een voordeel geven aan diegenen die het booste zijn. Nu heeft iedereen gestemd.

Bedankt lieve buren voor een les in democratie. Zo te zien was de sfeer redelijk vrolijk, en het weer mooi. Wat meespeelt in de opkomst, zodat we ons de vraag kunnen stellen wat de invloed is van het weer op de uitslag van de parlementsverkiezingen. Iets in mij zegt, dat we zeer dankbaar mogen zijn voor het aangename voorjaarszonnetje.

In Nederland is de lente begonnen. We mogen hopen dat de volgende aflevering in de verkiezingskoortsen van dit jaar, met name de Franse presidentsverkiezingen ook zo een mooi beslag krijgt.