27. feb, 2017

Soumagne

Galérie Wégimont

We hadden op het einde van een wellness-weekend in Spa, over de Maas in België, het genoegen langs te lopen in de fototentoonstelling van Marie-Thérèse De Clercq die ons enthousiast onthaalde, en uitleg bij haar werk verschafte.

Dat werk is zeer bijzonder, omdat het verschillende lagen bevat. De zwart-wit foto’s op een witte achtergrond met een strenge zwarte kader, zijn aantrekkelijk en gevarieerd, en mooi opgehangen, zodat ze de ruimte vullen, met hier en daar een sluier die gevoelens van rouw verbeeldt. We zagen mooie oppervlaktestructuren, en spelen met de diepte. Ruimte voor projectie.

Het zit er allemaal in. Elke foto vertelt ook een verhaal, en dat past in een vredelievend mensbeeld. De titel van de tentoonstelling ‘I will write peace’ verwijst naar een citaat van Sadako Sasaki (Hiroshima, 7 januari 1943 - Hiroshima, 25 oktober 1955) een Japans meisje dat aanvankelijk als peuter  de atoombom op Hiroshima overleefde, maar tien jaar later overleed aan kanker.

Een Japanse legende beweerde dat iedereen die 1000 papieren origami kraanvogels vouwt een wens mag doen. Sasaki hoopte dat de goden haar een wens toe zouden staan en dat ze weer in staat zou zijn atletiek te doen. Sadako werd een sterk symbool, dat vele mensen aanspreekt, omdat ze op haar leeftijd zeer bewust vele malen de hoop uitte, dat niet alleen zij, maar ook alle andere kinderen die het slachtoffer van de atoombom werden, een wens zouden mogen doen.

Ze bad vanuit haar ziekbed voor wereldvrede en het einde van al het lijden. Een citaat van haar: "I will write "peace" on your wings, and you will fly all over the world" ging inderdaad de wereld rond, en werd een strijdkreet  voor de antikernwapenbeweging.  Ik zal ‘vrede’ op je vleugels schrijven en je zult over de hele aarde uitvliegen.

De kraanvogel verbeeldt de kracht van de kwetsbaarheid, die misschien af en toe ooit een overwinning op de harde en wrede geschiedenis kan boeken, maar op het einde toch altijd het onderspit delft. Dergelijke verhalen maken dit werk, in zijn geheel gepresenteerd, bijzonder ontroerend. Het was een aangename ontmoeting en tevens een memorabele visuele en menselijke ervaring. Wij wensen deze veelbelovende fotografe veel succes met haar werk.