23. mrt, 2016

Aanslagen

Medeleven

Vandaag zijn de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro geteisterd door bomaanslagen met tientallen doden en het lijkt of de teller nog niet stil staat.

De praktijk was op een bepaald ogenblik uitgestorven, het was een rustige dag in de wijk waar ik werk uiterst. Ik kon dat vaststellen, want per uitzondering kon ik eens te voet naar buiten bij gebrek aan patiënten. Ik ben sla gaan kopen. Overal ontspannen mensen die door de stad slenterden of in de rij stonden aan de kassa.

Vroeger in de dag waren er wel zwaarbewapende soldaten door onze straat gedenderd, maar dat heb ik zelf niet gezien. Intussen had de regering de bevolking de raad gegeven, binnen te blijven. Daar was echter niets van te merken. Vreemd allemaal.

We waren nog maar nauwelijks bekomen van de emoties die ontstonden bij de arrestatie van Salah Abdeslam, de mislukte zelfmoordterrorist die een rol speelde bij de Parijse aanslagen.  We mogen die man trouwens dankbaar zijn dat hij in extremis tot inkeer is gekomen, heeft afgezien van zijn abonnement op de zeventig maagden, en zijn bommengordel weggooide. Dat heeft waarschijnlijk gescheeld in het aantal slachtoffers. Meer zelfmoordterroristen zouden zijn voorbeeld moeten volgen.

Het zal de komende dagen moeten blijken hoe de opzet precies in elkaar heeft gezeten, maar nu al staat het internet bol van de opgewonden reacties, en wordt er weer druk met de vinger gewezen in de richting van de moslims. Het is blijkbaar een hoogdag voor de islamhaat, want ik kwam op facebook in tien minuten tijd wel drie van die schampere artikels tegen, en dan nog wel in gerenommeerde media zoals De Morgen en de HP/De Tijd.

We moeten het allemaal weer opnieuw horen, dat er iets duisters kleeft aan de Islam of dat het een gewelddadige ideologie is. Zelf heb ik helemaal niet het idee dat de Islam in dit land doodgeknuffeld wordt. Wel integendeel. Verhalen van haat en discriminatie, dat is wat ik te horen krijg in de dagelijkse praktijk. Nu krijg ik het ook te lezen in de media in een mate die vroeger nooit voorgekomen is.

Het gemopper over de moslims is de voorbije twintig jaar niet van de lucht geweest, maar nu komen er wel een paar decibel bij, zozeer dat het verontrustend begint te worden.