15. feb, 2016

Mopperen en morren

De juiste namen

Er zijn nogal wat mensen in dit land die zich ’s avonds niet gerust voelen, als ze niet de hele dag onder de aandacht hebben gebracht, dat de daders van een groot aantal geweldplegingen steeds uit dezelfde kringen komen.

Nu wordt het steeds moeilijker al die groepen onder een noemer brengen. Als je wilt benoemen moet je wel de juiste naam gebruiken. Niet alle Moslims zijn Arabieren en niet alle Arabieren zijn Moslim, zoals we gisteren hebben gezien. Ze zijn niet allemaal crimineel, wel integendeel. Dat soort veralgemeningen vergiftigt het openbaar debat.

Voor hetzelfde geld zijn niet alle Vlamingen racistisch, en niet alle Belgen pedofiel. We schieten niet op met loze gevolgtrekkingen op basis van een paar persberichten en een stuk of wat vooroordelen. Niemand wordt beter van het moddergooien.

We moeten er maar klaar zien mee te komen. Die mensen zijn hier nu eenmaal reeds, sommigen sinds generaties, anderen nog maar net, en er komen er nog meer op ons af. Nu heb je diegenen die mopperen en morren en zeggen dat het niet mag, maar dat houdt de volksverhuizing niet tegen. We kunnen wel hier en daar een hek oprichten en de oorlogsvloot van de NAVO naar de middellandse zee laten opstomen, maar zolang iedereen om strijd het Midden-Oosten blijft bombarderen, komen er alleen maar vluchtelingen bij.

We proberen de Antwerpse Haven zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen voor Saoedische investeerders, terwijl de stad zo onaantrekkelijk als mogelijk moet worden afgeschilderd als het vluchtelingen betreft. Het is een spagaat waar we niet uitkomen. We hebben het buitenland nodig voor onze export, maar dat buitenland moet niet te veel naar ons komen, tenzij met veel geld.

Wij zijn rijk geworden van de open grenzen in Europa. De enige grondstof die Vlaanderen heeft is zijn ligging, en het feit dat we overal naar toe kunnen. We willen onze rijkdom graag voor onszelf houden. Armoezaaiers zijn nergens welkom, maar ze komen nu wel in grote getallen op ons af.

Gaat die oorlogsvloot hen tegenhouden? Evenmin als het mopperen en morren. Of hen op allerlei manieren te ontmoedigen naar hier te komen. Het is een stuwmeer dat zich aan het ledigen is. Dat gaat niemand tegenhouden.