9. jan, 2016

Barbertje

Beste neef,

 

Het is heel goed de problemen te benoemen, maar het moeten wel de juiste namen zijn. Neem nu pedofilie, om jouw voorbeeld verder uit te werken. Heeft het met het geloof van de pedofielen te maken? Eerlijk gezegd denk ik van niet. Heeft het ermee te maken dat het mensen zijn die voor een bepaalde organisatie werken, die met een middeleeuws mensbeeld behept is, en ideeën over seksualiteit hanteert, die ronduit schadelijk zijn? Ik denk eerlijk gezegd van wel.

Niet het geloof maar de organisatie is verantwoordelijk. Dat is goed nieuws, want aan het geloof is weinig te veranderen. Een groot deel van de wereldbevolking is een bepaald geloof toegedaan, zij het niet altijd praktiserend. Het is in de praktijk heel moeilijk deze bevolkingen op andere ideeën te brengen.

Aan een organisatie daarentegen kun je je wel iets veranderen, en dan liefst in de zin van moderniseren, niet de andere kant uit. De katholieke kerk kan wat seksualiteit betreft de hand in eigen boezem steken, en zo mag ook de moslim gemeenschap naar zichzelf kijken en hoe ze er uit komt, wanneer schandelijke uitspattingen met vrouwelijke slachtoffers aan het licht komen, zoals in Keulen. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het geloof verantwoordelijk is. Het is niet een kwestie van te veel, maar van onvoldoende Islam.

Nog voor er een dader geïdentificeerd was, wisten allerlei rechtse rakkers dat het om moslims ging op basis van getuigenverklaringen omtrent het uitzicht van de daders. Er wordt met de vinger gewezen dat het een lieve lust is, iets waar die vrouwen ook niet beter van worden.

Nu dan mogen we met zijn allen ook eens de hand in eigen boezem steken, om te kijken hoe de berichtgeving en de commentaren hier het proces maken nog voor de schuldigen bekend zijn. En dan maar roepen dat het tijd wordt om de dingen te benoemen. Dit heeft veel weg van Barbertje moet hangen.