Villa Hadriana, Italië. Voor mij een van de meest mythische plekken op Aarde.

Editoriaal

De toren van het Brusselse Stadhuis, een van de mooiste torens op aarde.

De schoonheid van de schepping

Deze maand wil ik het eens een keer niet de hele tijd over de wereldellende hebben, maar van de weeromstuit aandacht aan de schoonheid van de schepping besteden, aan de hand van eigen foto’s.

Het is juist de liefde voor de schoonheid die ons gaande en in beweging houdt. Niet alleen de mooie dingen die overal in de natuur verborgen aanwezig zijn, maar ook de schoonheid van onze medemensen. Die kunnen op allerlei manieren mooi zijn. Het vergt soms wat geduld om daar achter te komen, maar dat loont heel dikwijls.

Wij moeten naar elkaar durven kijken en naar elkaar durven luisteren. Pas daarna kun je praten. Bij alle problemen die we kennen, moeten we af en toe ook eens om ons heen kijken, en proberen uit ons kader te breken.

Het is in de ontmoeting met de ander in het leven van elke dag, en met de Ander in de schoonheid van de schepping, dat we onze grenzen kunnen verleggen, en onze geestelijke kluisters afleggen.

We zijn intussen op facebook een Franse en een Nederlandstalige pagina begonnen, onder de titels: “Maison de Paix, Mystique et Liberté” en “Huis van Vrede, Mystiek en Vrijheid.” Degenen die op facebook zitten, zullen dat gemakkelijk vinden.

We kunnen de wereld begrijpen door te mediteren en te contempleren. Dat zijn twee werkwoorden die elkaar aanvullen maar niet overlappen. Voor mij staat contempleren zowat gelijk met mediteren aan de hand van een beeld.

We zullen in onze facebookpagina’s proberen enkele bronnen uit de literatuur bloot te leggen voor onze enthousiaste lezers.

In onze diashow heb ik gepoogd enkele markante foto’s van de voorbije jaren te tonen, de ene van de andere zoveel mogelijk verschillend.

Capri

San Michele, een van de mooiste uitzichten op aarde.

Lübeck

Vissen in het water. Een van de mooiste aquaria op aarde.

Lago Maggiore

Een bij met bloemen, een van de mooiste symbolen op aarde.

Toronto

Een van de mooiste skylines op aarde.

Vladslo

Een van de meest trieste plekken op aarde. Het Duitse Oorlogskerkhof

  • Co-productie

    Samen met Thierry Limpens heb ik dit opiniestuk geschreven omtrent de organisatie van de Islam in België, en de plaats van de broederschappen daarin.

  • Dialoog

    Samen met Chris Coolsma kwam het tot drie afleveringen over het sociale atheïsme en de vredelievende Islam. Zie hieronder de rechtstreekse links.

  • Winterblog

    In onze winterblog 2017, die stilaan naar zijn einde gaat, hadden we het deze maand met veel genoegen over de schoonheid van de schepping.

Gesprek met Chris

22. mrt, 2017

Ex-Christen

Het ontkerstende land

22. mrt, 2017

De oertijd

Hoe de vaderen leefden.

22. mrt, 2017

Drievuldigheid

In het doopsel komt de heilige drievuldigheid samen.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon