21. jun, 2017

Moleculaire meditatie

"Gelezen op Mediplanet.be (website voor artsen.)
Veel onderzoek richt zich op de effecten van meditatie en concentratietechnieken zoals Tai Chi of Qi Gong. Onderzoekers hebben misschien een mogelijke verklaring gevonden voor deze effecten.
Deze studie werd gepubliceerd in Frontiers of Immunology. Aan het onderzoek nam ook de Universiteit Antwerpen deel. De onderzoekers richtten zich op genexpressie, dat wil zeggen eiwitten die worden geproduceerd tijdens stressvolle gebeurtenissen, en met name NF-kappa-B (nucleaire factor-kappa B), dat de expressie van deze genen reguleert en de rol in de depressie.
De onderzoekers voerden een meta-analyse uit van gepubliceerde studies over dit onderwerp tot september 2016. In totaal behielden ze 18 studies.
Deze studies tonen aan dat NF-KB onder-gereguleerd is in mensen die meditatie, Tai Chi, yoga of Qi Gong beoefenen. Dit is precies het tegenovergestelde effect van chronische spanning op genexpressie. Dit suggereert dat deze relaxerende praktijken het risico op ziekten gerelateerd aan ontstekingsprocessen zouden kunnen verminderen.
Bron: What Is the Molecular Signature of Mind–Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices
"

Mediplanet.be