5. mei, 2017

De mooie maand

Mei

Terug uit Holland met een bos tulpen voor de mama. Vijftig voor acht euro bij een kweker ter plaatse gekocht ergens tussen Lisse en Noordwijkerhout. Moeder was er blij mee en ging ze meteen verzorgen. Het zijn prachtige kleuren. De meesten zijn bijna zwart, maar ze hebben eigenlijk alle kleuren met vooral een tikje violet, maar dan donker.

Er zijn ook een paar gele bij. Bijzondere combinatie. Ik hoop dat ze nu open komen. Ons verblijf in Nederland was een gemengde ervaring. Duur mag ik wel zeggen, en ik druk het zacht uit. Nare opmerkingen over het hotel zal ik niet herhalen, want we willen niet mopperen. Niets dan lof wat het Keukenhof betreft. We hadden er wel de drukste dag uitgezocht, en we konden er ontelbare Oosterse toeristen in het wild bewonderen.

De bloemenpracht is onbeschrijfelijk in al zijn overdaad. Nederland staat vooraan in de semi-industriële kweek van bloemen. Het mooie daarvan is de herhaling van altijd maar hetzelfde beeld, waar de natuur, geholpen door de mens, in staat is. Het gekke is dat al deze bloemen terzelfdertijd ontstaan en samen verwelken, en dat er geen maat staat op het aantal exemplaren dat deze transformatie synchroon ondergaat.

Het is allemaal zeer voorbijgaand en dat het maakt het extra mooi en een tikkeltje weemoedig. Schoonheid, en verval, waar we het ook al vorige maand over hadden. Je ziet dat de hele tijd in de natuur, met de belofte, wat de bloemen betreft, dat het wonder zich elk jaar zal herhalen. Een kort moment in de voorbij vliedende tijd, dat ooit terug zal komen.

Dat is het hoopvolle van de bloesemtijd die we nu meemaken. We hebben verder onze tijd voornamelijk in Noordwijk doorgebracht met eten en drinken, terrassen bezoeken en flaneren over de korte Boulevard. Ik vind het een zeer aardige, knusse en nette badplaats moet ik zeggen. Heel anders dan de Belgische kust.

We hebben ook nog Leiden, Wassenaar en Bergen-op-Zoom bezocht. Ik word dan toch weer verliefd op Nederland, waar zoveel leuke plekjes zijn. Geen teken van knorrigheid in het echt, daar waar de media ervan over lopen.