21. sep, 2016

Moderne zorg

En hoe die te krijgen

Mijn gedachten zijn nog bij die jonge vrouw, actief in een intellectueel beroep, en moeder van twee kinderen, die net te horen heeft gekregen dat ze multiple sclerose heeft. Ik zou haar willen zeggen, dat ze volgens mij gebaat is met een zo precies mogelijke diagnose, gevolgd door de behandeling die erbij past. Volg het geneeskundige pad.

De mooiste kansen heb je als je volop profiteert van de beste medische zorg die er te krijgen is. Dat is mijn diepste overtuiging, zeker als je af te rekenen krijgt met een kwaal die je toekomst kan overheersen, en die vele jaren lang kan duren. Fataal is het niet. Alles zal er van afhangen hoeveel het virus om zich heen kan grijpen in het centrale zenuwstelsel, en wat er nog gered kan worden.

Ik zie nu een aantal patiënten bij wie de verlamming vele jaren lang redelijk stabiel blijft, met af en toe een opstoot wellicht, maar ik zie niet meer dat vergaande aftakelingsproces zoals ik dat bij mijn moeder heb meegemaakt. De ziekte zorgt doorgaans elke dag voor hinder, maar daar valt met vindingrijkheid en moderne hulpmiddelen meestal een oplossing voor te vinden.

Zo heb ik ook een apothekeres gekend die ondanks erge verschijnselen vele jaren lang is blijven werken, met de juiste ondersteuning, en met heel veel wilskracht. Sommige mensen gaan er op een bewonderenswaardige wijze mee om. Je moet vooral niets uitsluiten. Je krachten doseren en het onderste uit de kan halen. Proberen zoveel mogelijk van de kleine dingen des levens te genieten.

Wat nu eerst komt is het verwerkingsproces. In de eerste fase na de kwalijke diagnosemededeling komt het er op aan, een realistisch beeld van de huidige toestand en van de toekomst te krijgen. In welke mate is de ziekte reeds uitgebreid, en wat valt er aan te doen?

Het beste medicijn is nog altijd de waarheid. Daarom is de diagnose behalve een vloek, ook een zegen. Er is nu een verklaring voor de klachten en er is een tegenstrever geïdentificeerd die we met alle mogelijke middelen kunnen bekampen. Er is nu tenminste een zekerheid die de verlammende onzekerheid wegneemt. Dat iedereen nu zijn of haar beste krachten verzamelt om de last van het weten te dragen.