9. aug, 2016

De tijd van toen

Herinneringen

Het thema van deze myriaderonde was ‘de tijd van toen.’ Dat is echt vragen naar herinneringen. Zoals in het in Vlaanderen zeer bekende wijsje van Jan Theys: ‘de tijd van toen, herinneringen, aan leuke liedjes, melodietjes uit vervlogen tijd.’ Het woord nostalgie is nooit ver weg. De muziek brengt herinneringen met zich mee waarvan je niet wist dat je ze had, tot je iets hoort dat het allemaal weer wakker maakt.

In een gedicht onder de kleurig aangezette titel ‘Fever,’ naar een hitje uit die tijd, schetst Myriam van Myriade een levendig beeld van wat er zich afspeelde “onder de brede gewelven van oude Nijmeegse kelders” Niets minder dan “Amerikaanse festijnen, waarop we ons mee lieten deinen op cola, chips, kringelende rook, worst, kaasjes op prikkers, brandende kaarsen op flessen.”

Ja de zestiger jaren. Ze worden hier mooi opgeroepen. Wat mij betreft is het gedicht een gebalde omschrijving van die periode, einde jaren zestig en begin van de jaren zeventig, die ik zelf heb gekend, want ik ben er oud genoeg voor. Ik was 12 in 1968 en ik vond dat allemaal prachtig en spannend, wat er gebeurde, en ik was er allemaal nog iets te jong voor.

Jeugdsentiment heet dat dan. Er zijn treffende details zoals die kaarsen op flessen. Ja die moest je hebben. En een visnet bijvoorbeeld. We waren ook nog niet bezeten door brandveiligheid etc. Er zijn veel dingen die toen nog konden en nu niet meer.

Ik werd 12 in de maand mei van 1968 die Europa op zijn kop zette. Ik herinner me nog een sit-in op de speelplaats van de school. Dat was ongezien en nooit vertoond. Ik zat in de laatste klas van de lagere school. Onze speelplaats was van die van de middelbare school door een hek gescheiden. Wat zich bij die grote jongens afspeelde, want het waren alleen maar jongens, konden we zien gebeuren. Het onderwijs was gescheiden tussen de seksen.

Wat zich daar voordeed was niets minder dan een opstand van het gezag. Ze gingen gewoon allemaal zitten en ze weigerden naar binnen te gaan om aan de lessen te beginnen. De opgetrommelde paters konden het protest niet bezweren.