7. jul, 2016

Inspiratiepunt

Fietstocht

Ik heb nog een andere bijdrage tot het opdrachtthema ‘de tijd van toen’ geschreven, onder de titel: “dichter op de fiets.” Het neemt de vorm aan van een rondeau, en het is geïnspireerd op een ervaring van Chris, die hij in een e-mail met ons deelde, hoe hij doorgaans in Roderwolde geen inspiratie vindt, maar wel er net buiten, tijdens zijn verplaatsingen op de fiets.

De inspiratie komt bij het verlaten van Roderwolde, maar wellicht speelt de doortocht van het bescheiden dorp in de kop van de provincie Drenthe, in het Noorden van Nederland, in het vormen van de inspiratie, die zich even later kenbaar maakt.

Ik ben gaan kijken op Google-Maps hoe Roderwolde eruit ziet. Aardig zal ik maar zeggen. Een beetje retro. Ze hebben een mooie molen, die zowel meel kan malen als olie slaan, en een kerkje. Voorts ben ik er nooit geweest en het hoeft geen betoog, dat ik met dit gedicht de Rodewoldenaren niet wenst te kwetsen, noch voor het hoofd te stoten.

We zien in het rondeau dan ook een dichter die we niet noemen, die op de fiets de inspiratieloze dorpskom doorklieft, op weg naar het vistapunt van de open ruimte, waar de innerlijke blik zich eindeloos aan de weidsheid van het rustige landschap te goed kan doen, zodat de ziel een diep gevoel van weldadigheid ervaart bij zoveel verte.