28. nov, 2016

Zeeland

Vlakbij en onbekend

We hebben er een weekendje Zeeland op zitten. Nou ja een weekend. Een nachtje in een wellness-hotel (Amadore,) en een tochtje met de auto in de ommelanden.

Ik moet zeggen dat het hotel zeer prettig was. Het personeel is bijzonder vriendelijk en rustig, en geeft overal uitleg bij. Je krijgt nergens meer uitleg dan in Nederland, moet ik er wel even bij zeggen. De kamer was gigantisch, met een living, een keuken, een wasmachine, een grote slaapkamer, een tweede slaapkamer, een badkamer. Een heel appartement.

De wellnessruimte was goed uitgerust, met een weliswaar klein zwembad, Finse sauna, biosauna, infraroodsauna en stoombad. Waarna relaxen op de kamer, voorzien van twee televisies en wifi, om de avond te besluiten in het restaurant, dat zeer goed te noemen is, met redelijke zij het realistische prijzen. Misschien iets goedkoper dan Brussel.

In Zeeland eet je goed, zo is me in het verleden ook al opgevallen, in vergelijking met de rest van Nederland, Limburg uitgezonderd, waar het doorgaans ook uitstekend is. Door de Belgische invloed natuurlijk. We zijn als Belgen ontzettend verwend, en dan is de neiging groot om blasé te gaan worden. Vlakbij het hotel is een fraai strand waar we een winterwandeling maakten. Stilaan week het grijs voor een stukje opklaring.

Op de terugweg deden we Veere aan, een schattig stadje met een oud verleden. De grote Kerk kan er van meespreken. Door allerlei wisselvalligheden heeft dit gebouw, dat door zijn grootte in het bescheiden Veere van vandaag opvalt, niet alleen verschillende erediensten gehuisvest, maar ook als paardenstal, opslagruimte, ziekenzaal etc. gediend.

Zeer interessant om lezen in het wikipedia-artikel dat er aan gewijd is. Het is aan de buitenkant af te lezen, hoezeer het bouwwerk zelf in de loop der tijden vertimmerd en verbouwd is. Verder is het een aangenaam plaatsje met ambachtelijke winkels en Anton Pieck sfeer.

We stopten nog een keer in Axel, Zeeuws Vlaanderen, waar we de designtempel van Pot bezochten, en tenslotte neerstreken in Het Wapen van Axel, zowat de beste wegtaveerne die we kennen, met weergaloze hapjes. De omweg meer dan waard.