13. nov, 2016

Saarbrücken

Verborgen parel

Net terug van een weekendje in de hoofdstad van Saarland. Het is drie en een half uur rijden over snelwegen en het land erom heen is prachtig, dus het loont de moeite om die snelwegen ook eens te verlaten. We hebben er op de terugweg ook nog Trier bij gedaan, via Mettlach, waar een outlet is van Villeroy & Boch, het mythische porseleinmerk.

Maar om het nog even over Saarbrücken zelf te hebben. Je kunt er gemakkelijk een paar dagen zoek brengen. Ik dacht altijd dat het een saaie industriestad was, maar niets is minder waar. Een mooie winkelstraat met een op het einde een prachtige art Deco winkelgalerij. Een fraaie Altstad met een mooie protestantse kerk. Er was geen tijd om de twee musea te bezoeken, maar dat komt nog wel, want ik heb het gevoel dat we daar nog terugkeren.

Er is ook ’s avonds heel wat te beleven. Het uitgaansleven heeft voor elk wat wils. Levendig en open en tolerant, zonder enige heisa. Op geen enkel moment agressie of dreiging gevoeld. Erg communicatief zijn ze niet. Een beetje ieder voor zich. Veel jong volk, mede door toedoen van de universiteit die ze daar hebben. Zeer weinig zwarte mensen, is me ook opgevallen.

Bijna iedereen is blank. Niet dat het ergens toedoet, maar het valt op als je uit Brussel komt. Ik vind het in elk geval een aanrader voor mensen die graag een rustige omgeving verkennen. Je kunt er uitstekend fietsen en dat gaan we eens doen. Er zijn nog allerlei schattige stadjes en dorpjes in de omgeving.

Het was met de auto al leuk om daar eens door te rijden. Netjes en onderhouden, dat mag je wel zeggen. Beetje braaf wel natuurlijk, maar dat betekent nog niet dat het saai moet zijn. Het hotel was wel leuk, omdat er een zwembad is, dat weinig gebruikt wordt, schoon is en rustig. Het gebouw is volgens de liftgegevens in 1969 opgericht.

Voor iemand die wil weten hoe ze toen een zwembad bouwden is het wel leerrijk, mag ik veronderstellen, met die typische tegels. Voor 135 euro was dat twee nachten voor twee personen inclusief twee stevig ontbijt. Frühstück op zijn Duits. Dan heb je even geen honger meer.

Nou ja het is een aanrader.

Nou ja het is een aanrader. Het kan in een rit met een volle tank. Geen péage. Geringe parkeerkosten. Hotel Meran, op loopafstand van het centrum.