31. okt, 2016

Geslacht

Mannenmaatschappij

Wat me verder nog opvalt in het verhaal is dat Klaas en Piet in wezen mannelijk zijn, en een metafysische werkelijkheid bewonen, waar vrouwen gewoon niet voorkomen. Dat is ook niet normaal. Komt er elk jaar iemand vertellen dat er geen stoute kinderen zijn, en het is per definitie altijd een man die dat komt doen. Nou ja, wat voor een beeld schept dit van onze samenleving?

Dat is zo gedateerd en niet meer van deze tijd. In een tijd waar een vrouw een vrachtwagen kan besturen, politieagent kan zijn of eerste minister van een land, allemaal dingen die niet bestonden in onze landen toen ik kind was, kun je toch niet meer dergelijk beeld gaan ophangen, waar het oude mannen met een baard zijn die altijd de doorslag geven.

Hier zien we toch weer die katholieke laag doorschemeren, waar vrouwen niet meetellen. Waarin ze geen oordelen vellen, maar ondergaan. Al zijn het soms vrouwen die zich in Zwarte Piet verkleden, of zelfs Sinterklaas, maar dat betekent nog niet dat er vrouwelijke versies komen. Die baard zit in de weg, want hij maakt deel uit van de sinterklaasverschijning die we kennen.

Van de Pieten kun je wel vrouwen maken. Zwarte Mieten. Gek dat niemand op het idee gekomen is. Het blijft toch een mannensprookje, versus de vrouwensprookjes van Assepoes en vrouw Holle, waarin het vrouwen zijn die de lucht doorklieven en de lakens uitdelen. Er zijn in ieder tijdperk wel sporen te vinden van volksgeloof waarin de vrouwen wel hun plaats innemen, maar dat drong niet door in de cenakels van de macht.

Daardoor blijven wij nu zitten met die idiote processie van kluchtpersonages, met verklede vrijwilligers die er behagen in scheppen zich in lollige pagepakjes te vermommen om de schuldeloze kinderen en vooral hun ouders de stuipen op het lijf te jagen. Met die walgelijke vertoning van weerzinwekkende beroete paljassen die als een wolk van sintels rond een kleurrijke Grote Smurf met een rode hoed wentelen.

Zwarte Pieten als getemde wilden die een eerbiedwaardige grijsaard omringen. Zwarte duivels die hij op elk ogenblik kan ontbinden als er stoute kinderen in het publiek zouden aanwezig zijn. Van mij mag het afgelopen zijn met dat klef gedoe.