20. okt, 2016

Symbool

Propaganda

Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten is een overblijfsel uit het verleden. Het is een beeld dat de kerk van zichzelf heeft vervaardigd. Het is een tafereel van een missionaris omgeven door een dolle bende bekeerde wilden. Het is de verhouding tussen die gemijterde kerkprelaat en die Zwarte Piet die het plaatje scheef trekt. Een beetje Zwarte Piet gedraagt zich als een clown in een sfeer van opgefokte vrolijkheid die zich van de kinderen meester maakt, waar het stel verschijnt.

Nu moet ik ook geen clowns. Ik zal niet zeggen dat ik aan coulrofobie lijd. Iets dat meer en meer voorkomt. Dat zijn mensen die angstaanvallen krijgen als ze een clown te zien krijgen. Daarbovenop krijg je nu de laatste maanden een plaag van horrorclowns die de mensheid in allerlei lokaliteiten de duivel komen aandoen met hun zieke grappen. Ik moet geen valse opgewektheid van volwassenen die zich geroepen voelen zich te verkleden.

Straks is het weer Halloween en dan krijg je dat ook weer, die periodische koorts van volwassenen die gek gaan doen om indruk op de kinderen te maken. Dat heidense feest is uitgegroeid tot een pre-sinterklaas, en zet de eindejaartijd in. Al die uitingen van kinderpret zijn leuk zolang ze binnen hun eigen kader blijven, maar ze moeten er niet uittreden  Een clown is leuk in het circus, als hij of zij goed is in het vak, maar niet in het straatbeeld, en dat kun je ook van Zwarte Piet wel zeggen.

Het wordt vaak opdringerig in winkelstraten waar de neringdoenden zich in de handen wrijven bij het zakendoen omtrent die feesten, die door de handel worden ingepalmd. Gezinnen met kinderen kunnen er niet aan ontsnappen. In de media, in de winkel, op school maken die feesten op gezette tijdstippen hun opwachting.

Juist daarom vind ik dat we daar zorgvuldig moeten mee omgaan, en als er iets is in die propagandamachine die een bepaalde groep mensen kwetst, dan moeten we daar serieus op in gaan en het niet met een schouderophalen afdoen. Symbolen die door mensen zijn bedacht, kunnen ook door mensen gewijzigd worden.

Zwarte Piet én Sinterklaas moeten zich aanpassen aan de noden en vereisten van de moderne, gemengde samenleving.