10. okt, 2016

De zwarte piet

Doorspelen

We hebben de vorige tekst omtrent het zwartepietdebat op facebook gezet en een paar reacties ontvangen, die ik de trouwe websitelezer niet wil onthouden.

Zo vindt Latifa (vrij uit het Frans vertaald:) “Ongelukkig genoeg zijn het steeds dezelfde personen die hun standpunten en analyses opdringen. Achter een klavier gezeten is het gemakkelijk je in te beelden dat je een vermaarde analist bent, in staat met weinig elementen te argumenteren, om zich machtig te voelen. Ik weet waarover ik het heb, want ik heb het zelf meegemaakt.”

Zo hoor je het eens van een ander. Ja. Ik heb het niet zelf bedacht. Gust Peeters daarentegen gooit het over een heel andere boeg: “Tiens, heb je niet een beetje de neiging om mensen die "verkeerd" of "dom" denken, van de roe te geven of in de zak te willen steken? ;-)”

Dit is duidelijk humoristisch bedoeld en ik kan er de grap wel van inzien. Juist over die roe en die zak wil ik het binnenkort eens uitgebreid hebben. Het is een onderdeel van het verhaal dat wellicht onderbelicht is gebleven, en ik zal ertoe komen, maar eerst nog even de reacties afwerken. Komen we bij de immer strijdbare Rudi Dierick aan die meent: “Onderbouwd? Tot nog toe las ik enkel haar verhaal, doch géén enkel ernstig onderzoek terzake.”

Rudi heeft naar eigen zeggen in een recente mail navraag gedaan in zijn naaste omgeving bij de Afrikanen die hij kent gevraagd of Zwarte Piet hen stoorde. Als je ’t zo vraagt dan gaan die hoffelijke mensen die niet noodzakelijk ingewijd zijn in de discussie wellicht nee antwoorden. Met deze mag ik wel zeggen rudimentaire peilingsmethode onderbouwt Rudi zijn eigen mening en gebruikt het als bewijs, dat er met Zwarte Piet niets aan de hand is.

Als ik daarnaast een professor zie ervoor gestudeerd heeft, en die benoemd is door de Nederlandse regering, die de juiste vaardigheden heeft om het veld te overzien en zelf met de kinderen is gaan praten, en die over haar ervaringen professioneel verslag doet, dan vind ik dat precies veel beter onderbouwd dan het betoog van de zwartepietaanhangers.

Betsy Goyers, zelf onderwijzeres, vat het goed samen: “Hoe denkt een kind er zelf over? Laat kinderen aan het woord en luister aandachtig naar hun standpunt!”