Capita selecta 2015

29. mrt, 2015

Hap toe en probeer je geluk met kleine beetjes in te zwelgen, want een grote brok ineens is moeilijk. Voor iemand die niet in God gelooft, heb je anders wel puike mystieke ervaringen. Je hebt een heel mooie ziel die alleen maar vraagt zich verder te mogen ontplooien. Ik zal je bijstaan in je tocht als je dat wenst, op grond van mijn eigen ervaringen die wellicht af en toe houvast zouden kunnen bieden tijdens je wilde avontuur. Tiny koopt een huis. Tiny neemt rijles. Tiny krijgt een kind. Ik kan er niet over uit. Sorry. Ik weet dat het niet om te lachen is.

Nee serieus. Je mag en je moet je mystieke gave verder ontwikkelen zonder in de valstrik van enige kerk of sekte te trappen. Spannend leven heb je.

28. mrt, 2015

Dat doet wat met een mens. Het hakt erin. Nou ja, moet je eens nadenken. Was dit da niet wat je wilde? Je eigen paradijsje scheppen? Nu, dat moet je opbouwen en dat doe je steen voor steen, element per element. Het is de Vlaamse droom bij uitstek, maar wat doet het ertoe. Go for it. Je krijgt het heus niet in de schoot geworpen. Dat lijkt nu alleen maar zo, in de euforie, maar je zult wel met de twee voeten op de grond komen wanneer puntje bij paaltje komt.

Maar dat zie je dan wel weer. Ik kan jullie alleen maar fantastisch, wow, geweldig, veel succes toewensen de grote onderneming. Halleluja, Hosanna in den Hoge,  en El Hamdoelilah, en alle geluk toegewenst.

27. mrt, 2015

Als ik het even over mezelf mag hebben: ik ben een christelijk-islamitische humanist. Voordien was ik een ex-katholiek, nu herstellend. Ik vind de nieuwe attitude stukken beter.

Het woord humanist heeft echter verschillende betekenissen en het is in Vlaanderen vaak gelijkgesteld met de vrijzinnigheid. Voor mij is dat niet hetzelfde.

Als humanist vind ik dat de menselijke persoon ontzag en eerbied opeist, als geen ander wezen op aarde. Het is een standpunt waarin iedereen, van elk geloof ook afkomstig, zich kan in vinden. Het is de gouden regel.  Ik ben daar nu juist de afgelopen dagen in mijn dagboek over bezig geweest en ik ben er nog vol van. Vandaar dat het misschien overloopt.

Ik kan me heel goed verplaatsen in jouw standpunt, dat bijzonder aardig is voor de wereld. Maar je bent gewoon een aardige meid. Nou nee, niet zo gewoon. Een rotverwende mazzelmeid. Een vrouw, een huis, een auto en een kind. Hier zijn de sleutels, mevrouw. Nee echt, ik wil je gevoelens niet kwetsen, maar ik zit er wel bij te monkelen.

26. mrt, 2015

Dat ontbrak er nog maar aan dat je Albanië gaat bekeren. Het lijkt me ver genoeg om je kop leeg te maken. Gewoon dag per dag door het leven struinen en elke dag een praktisch probleem oplossen, zoals die op reis door een avontuurlijk land stelselmatig optreden.

Iedereen kan mediteren, en iedereen doet het wel eens zonder het te weten. Je kunt het bevorderen door meditatietechnieken toe te passen. Die zijn verkrijgbaar bij de vleet. Er zit veel rommel tussen. Ik heb veel gehad aan de methode van Jacobson. Gemakkelijk aan te leren en je hebt het zo onder de knie, en er zit geen pakket metafysica aan vast. Geen adders onder het gras met geloof en zo. Het is puur gebaseerd op ademhaling en spierspanning.

Ademhaling is de grond van alles.

Iets waar ik ook veel aan heb gehad, lang geleden is ‘The lazy man’s guide to enlightenment.’ Van Thaddeus Golas.

Je moet denken van: godzijdank dat ik hier nu ben. Ik, hier en nu.

De verlichting is de vrucht van de meditatie. Op een bepaald ogenblik vallen alle stukjes van de puzzel samen en zie je het licht. Je moet daar niets voor doen, behalve het toelaten. Op zoek gaan naar de stilte in je hart en contact maken met de diepste grond van je wezen.

Indien je gelovig bent, de lieve God elke dag danken voor de nieuwe morgen die Hij voor je schept.

Je bent een goed kind en een beetje als mijn dochter. We kunnen eventueel bellen tijdens het weekend als je daar een keer zin in hebt. Je gaat hier uit komen, ik beloof het je.

25. mrt, 2015

We zouden eens kunnen praten in het paasweekend misschien. Ik denk dat mijn wederhelft dan grotendeels in Duitsland zit. Kom je naar hier, of zal ik naar Brussel komen? Of rijden we ergens naartoe? Dat kan wel leuk worden. Kun je me in de auto alles vertellen. Je kunt hier ook komen logeren.

Hoe dan ook, ga weg, voor een dag of zo. Ga eens een dag langs de zee lopen. Maak je hoofd eens goed leeg. Schoon schip maken. Het is een vorm van meditatie. Mediteer je eigenlijk wel? Ik zou het wel doen als ik jou was. In de meditatie zul je dichter tot je eigen grondstof komen en jezelf beter doorgronden, waardoor je later vanzelf meer in harmonie bent met je zelf.

Na de meditatie zal een goed gesprek zeker helpen om het puin te ruimen en de nieuwe leegte te scheppen, die de werf van het nieuwe moet worden. Je kunt het nieuwe niet hebben als je het oude niet wegdoet.

Je zit daar maar te ruien en te vervellen, maar er is geen weg omheen. Je zult de beker tot de bodem moeten leegdrinken.