Hans Thoma: Endymion, oliedoek 1886

Scheurkalender

24. apr, 2015

Juli 16-31

In de tweede helft van de scheurkalender van de maand juli krijgen we een zicht op het fotoalbum van onze olijke Prins Laurent, het enfant terrible van ons koningshuis. Het is nog niet helemaal af terwijl ik dit schrijf, maar vast wel tegen wanneer u dit leest.

Endymion en Selene

Langlois

Endymion was een bijzonder knappe jongen. Selene was de kuise maangodin. Zij werd verliefd op hem, toen zij hem zag slapen, maar hij deed of zij niet bestond. ’s Nachts kwam zij aangereden in haar zilveren wagen, geholpen door de snode god Eros, die koek en ei was met Selene, en die een middel wist om de honden te doen inslapen.

Bij het licht van brandende fakkels naderde Selene op kousenvoeten haar beminde knaap, beschouwde hem in zalige verrukking, en bij wijze van afscheid drukte zij een vluchtige en kuise kus op zijn lippen, zonder hem te wekken. Zij verdween geruisloos.

Endymion werd wakker met de smaak van de godin op de lippen en meende in zijn sluimer de hoogste zaligheid te hebben geproefd Hij smeekte zijn (vermeende) vader Zeus om de gunst eeuwig te mogen voort sluimeren en daarbij zijn eeuwige jeugd en sexy schoonheid te mogen behouden.

Zeus, die veel buitenechtelijke kinderen had, vond dit geen slecht voorstel, omdat het hem weinig zou kosten, in vergelijking met sommige andere, die niet sliepen, en stond hem die bede toe.

We hebben als embleem voor onze diavoorstelling van de maand april de mythe van Endymion gekozen, naar aanleiding van het voorbije thema in onze dichtersclub Myriade: 'Onder de maan."

  • Dagboek

    Het gaat nog een volle week over het thema van vorige maand, namelijk het kwaad. Vervolgens gaan we het hebben over de gevaren, maar ook de vruchten van meditatie, aan de hand van een tekst van Dr Edel Maex. Het gaat onder meer ook over omgaan met pijn uit het verleden.

  • Juli scheurkalender

    We hebben de oude maand juli weggedaan en vervangen door de nieuwe. Er staan nu drie maanden volgens het nieuwe stramien online. Ze zijn in twee helften gesplitst en volgen chronologisch op elkaar. Dit in tegenstelling met de oude maanden. We zullen nu de maand augustus aanpakken.

  • Blog

    De nieuwe blog is begonnen. Het is lente en de winter is voorbij. We vonden onder meer een Spaanse webpagina over Miguel Molinos en voegen een nieuwe foto toe aan de collectie. Zie ook onze roman en ons luisterspel. Voor de rest bevat de blog ook uw ideeën. Ga maar door met insturen.

April 2014

25. apr, 2015

Een jaar geleden

Op de kop af een jaar geleden hebben we het ook al eens uitgebreid over meditatie en relaxatie gehad. We doen het in het dagboek van deze maand nog eens helemaal anders, aan de hand van de vraag of mediteren gevaarlijk kan zijn.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon