De maalbeek in Luino, boven het Lago Maggiore. Italië

Rivierlandschap

Berlin. Der Spree.

Myriademeander

Ik noem het de maalbeek omdat hij voorbij een molen stroomt, die thans tot een ensemble van vakantiewoningen is omgebouwd, waar we verbleven, en ook omdat ik de werkelijke naam van de waterloop niet heb kunnen achterhalen.

Het is heel wat anders dan een maalstroom, die meer wegheeft van een kolk een spiraalvormig naar onderweg stromen zoals we ook kunnen waarnemen tijdens het leeglopen van een bad, wat daar stilaan ontstaat ter hoogte van de uitstroom is een putje met ronddraaiende randen.

Hier is het geen water dat een molen aandrijft, maar het water zelf dat rondrijdt, aangedreven door de hydrostatische druk. Tussen een beek en een stroom is er nog een tussenstadium: de rivier. Laat dat net het thema zijn van de afgelopen Myriade-ronde en voor een keer hebben we besloten om de resultaten openbaar te maken.

Veel dank aan Myriam, Marijke, Chris en Frans voor hun bijdragen die we deze maand mogen publiceren. Als beelden hebben we enkele eigen foto’s van rivieren opgenomen. Zo mocht de Spree in Berlijn niet ontbreken, maar we hebben ook de Moezel, de Saar, de Krka en de Dender in onze collectie, om de stad aan de stroom niet te vergeten, waarvan akte in de diavoorstelling van de maand.

De Krka

De Schelde

MAS Antwerpen

De Trave

Lübeck

De Dender

Idegem of daaromtrent

De Moezel

Remich, Luxemburg

 • Zomer 2017

  Saarbrücken is gemakkelijk met het de auto te bereiken vanuit Vlaanderen. De Saarvallei laat zich gemakkelijk met de fiets verkennen.
  De blog Zomer 2017 is afgesloten.

 • Herfst 2017

  Trier, technisch niet echt een rivier, geen stromend water. Het kan niet altijd even correct zijn. De tuin van de prinsbisschop, die een rivier liet nabootsen.
  De blog herfst 2017 is begonnen.

 • Rivier Myriade

  De Noordzee in Zeeland.
  De zee is de eindbestemming van alle rivieren. Wilt u de teksten van deze maand nog eens rustig nalezen, in chronologische volgorde, en zonder illustraties, klik op Rivier Myriade.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon