Francesco Pesellino (1422-1457), de Heilige Drievuldigheid en vier heiligen.

Afgewerkt

24. mrt, 2015

Sluier

De sluier is nu af. We komen er voorlopig niet op terug. Het is wat we erover te zeggen hadden.

Drie-eenheid

El Greco: Drievuldigheid

We zouden in ons dagboek een thema wijden aan het kwaad, maar we kwamen bij de Heilige Augustinus terecht, en de Heilige Drievuldigheid. Het heeft allemaal met elkaar te maken natuurlijk.

De grote aardbeving van Lissabon begon om 9:30 op Allerheiligen 1755 (1 november) en omvatte drie verschillende aardschokken over een tijdsverloop van ongeveer tien minuten. De beving was zo sterk dat ze tot in Finland kon worden waargenomen. Seismologen hebben a posteriori een kracht  van 8.6 op de schaal van Richter eraan toegekend.

In de nasleep van de beving ontstonden overal branden door omvallende kaarsen en uitbreidende haardvuren. Sommige branden konden nog geblust worden maar in het centrum van de stad was het vuur niet te houden, en dienden de bewoners te rennen voor hun leven en hun huizen aan de vlammen prijs te geven. Het zou vijf dagen blijven branden en een groot aantal huizen die nog rechtstonden na de beving gingen in rook op.

Ongeveer dertig minuten na de eerste schok stortte een tsunami zich op de kaaien aan de monding van de Taag, krachtig genoeg om huizen om te werpen en massavernietiging te bewerkstelligen. Golven tot zes meter hoog sleepten mensen en allerlei brokstukken mee naar de zee op hun terugweg, boten werden versplinterd en op sommige plaatsen vertelden mensen dat ze de zeebodem hadden gezien. Ook de zuidelijke kust kreeg het hard te verduren met golven die tot dertig meter hoog opdoken.

In de nasleep van de affaire brak een Europa-wijde discussie los. Het traditionele idee was dat God dit een manier vond om Lissabon te straffen voor zijn zondige stadsleven, maar er stak ook een meer naar de wetenschap gerichte stroming de kop op, die vroeg om objectieve bestudering van de natuurramp, terwijl Markies de Pombal Lissabon herbouwde en in een moeite door urbaniseerde, waardoor het een voor die tijd zeer moderne stad werd.

We hebben voor onze diashow van deze maand een paar plaatjes van de Heilige Drie-eenheid uitgezocht. Hiernaast ziet u al een van de mooiste. De Trinidad van El Greco.

 

  • Capita Selecta

    Uittreksels uit de correspondentie van vorig jaar. Aan de klikcijfers te zien een hit. Ik weet ook niet waarom. Het is nu af en volledig. Deze foto is van Myriam.

  • Dagboek

    De extase van Maria Magdalena komt rakelings aan bod in het dagboek dat grotendeels over Plotinus en Augustinus gaat. Over het kwaad en het Ene. Schilderij van Guido Reni.

  • Blog

    In onze blog bijdragen van onder meer Sven, Rita, Luc, Lucia, Jurgen, Donald en dan vergeet ik er vast nog een paar. Iedereen bedankt voor de geweldige links. Foto: zoneclips.

Met vriendelijke groet,

Dirk van Babylon