25. dec, 2017

Intieme kring

Hinde

Beste Kerstwensen voor iedereen. Laat het een feest van vrede, vreugde en vrolijkheid zijn. Wij hebben onze kerstavond in familie doorgebracht, zoals de traditie het voorschrijft, in een genoeglijke sfeer ten huize van moeder. Meer moet dat niet zijn. Knus en kneuterig, maar eens in het jaar mag dat een keer.

Het is het feest van de hergeboorte en de wederopstanding van het licht. De kortste dag is voorbij en we mogen uitzien naar een nieuwe lente en een nieuw begin. Het is het moment om elkaar geschenken te geven. Geen feest zonder offer, en vandaag zijn het de cadeautjes die de offerande vormen. Er is geen aangenamer offer op aarde te vinden.

Het is niet wat je krijgt, maar wat je geeft, dat telt. Je krijgt daar veel meer voor terug dan een presentje. Wat je vandaag te veel geeft, krijg je op een dag van iemand totaal anders terug. Probeer los te komen van je hinderpalen en obstakels en geef tamelijk gul. Vroeg of laat krijg je het dubbele terug.

Het is een Afrikaanse wijsheid die ik me met grote voldoening eigen heb gemaakt. We moeten onszelf weggeven om ons eigen te vinden. We zijn geen geïsoleerde elektronen die eenzaam het heelal doorklieven, maar we zijn ingebed in een maatschappelijke omgeving. Ons gezin, onze familie, ons dorp, ons werk. We moeten op de een of andere manier opschieten met de anderen.

De anderen zijn anders en dus verschillend. Dat zul je altijd zien en er is geen ontkomen aan. We moeten het verschil aanvaarden als een bron van verrijking van onszelf. Het is op zich nog geen bedreiging. Misschien stellen we ons daar van alles bij voor dat niet treft. We moeten soms onze voorstellingen durven wissen om met een open geest de ander tegemoet te treden, en zonder vooroordelen te kijken wat eruit voortkomt.

Dat is de hele kunst, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het moet ook werkelijkheid worden in het alledaagse slagveld van het dagelijkse leven, en dat elke dag weer opnieuw. Je kunt daar somber van worden, of je kunt proberen er een feest van te maken, tenminste op een dag als vandaag. Dus ik zou zeggen: ‘Champagne, champagne voor iedereen!’ Van het leven genieten nu het nog kan.