13. dec, 2017

Het bewustzijn en de tijd

Doorwaakt

Slapeloosheid is de tijd die zich als een schurk opdringt aan het bewustzijn, een dief bij nacht die ons van de hartstochtelijk verlangde bewusteloosheid berooft, die we in de slaap zoeken. De hersenen zijn voortdurend bezig en alleen tijdens de nachtrust dringen zich geen gedachten op.

Wanneer we geconcentreerd met een of andere klus bezig zijn, hebben we er minder last van, maar dat kan ook niet altijd; Doorgaans  zijn er gedachteninhouden die opborrrelen: liedjes, woorden, cijfers, definities, herinneringen. Dingen die we nog moeten doen. Gesprekken die we hadden. Nieuwsitems. Lichamelijke gewaarwordingen. Dat houdt nooit op, tot we ons hoofd neerleggen, om ons in de armen van Morfeus te werpen.

Wanneer dat proces hapert en de verhoopte sluimer niet intreedt, gaat het bewustzijn steeds door, en is er geen ontsnappen aan. Als dat lang blijft duren, wordt het vervelend. Bij gebrek aan slaap worden we kregelig en korzelig, licht ontvlambaar en een stukje agressiever. Dat is normaal en het is hoe de hersenen werken. Af en toe moet dat eens stoppen, om orde te kunnen scheppen in de chaos.

Want ook in onze slaap gaan de hersenen door met werken. Dan wordt er in de hokjes van het geheugen opgeruimd en schoongemaakt. Als dat niet gebeurt, gaan allerlei zenuwkanalen versluizen en verstoppen, en krijg je haperingen in het denkproces. Dat leidt tot controleverlies, en als dat gebeurt, liggen angst en paniek op de loer.

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor het harmonisch functioneren als mens in de maatschappij. Het geheim is het kunnen loslaten van de dagelijkse beslommeringen die ons bezighouden. Elke dag brengt zijn kommer maar ook zijn troost, en als het avond wordt moeten we op een bepaald ogenblik ermee ophoude,n en de dingen laten in de toestand waarin ze zich bevinden, tot een nieuwe dag aanbreekt.

Het is een eeuwige cyclus die zich eindeloos herhaalt, en die ons handelen mogelijk maakt. Het menselijk bewustzijn kan niet voortduren zonder onderbreking. Het lukt pas als je dat aanvaardt, en als jij je eraan overgeeft. Inslapen is geen opgave, maar het opgeven van elke inspanning.