3. dec, 2017

Guy Fawkes

Masker

Een wit gezicht met een subtiele glimlach en rode wangen; een wijde snor die aan beide kanten naar boven krult en een dunne verticale baard. Een masker van Guy Fawkes is een eigen leven gaan leiden. Oorspronkelijk   krachten achter het buskruitkomplot, dat in 1605 een aanval met explosieven voorbereidde, gericht tegen James I en zijn Schotse hofhouding. Dit sprak zozeer tot de volksverbeelding dat de figuur uitgroeide tot volksvijand nummer een.

Elk jaar wordt op 5 november Guy Fawkes Night gevierd, ook bekend als Bonfire Night, gekenmerkt door vreugdevuren en vuurwerk, waarbij een stropop van Guy Fawkes in brand wordt gestoken.  Het Guy Fawkesmasker dat we nu kennen is een gestileerde afbeelding van illustrator en striptekenaar David Lloyd (1950,) best bekend wegens de bestseller  uit 1982 “V for Vendetta,” met Alan Moore als scenarist.

Hiervan werd een populaire film gedraaid, onder dezelfde naam die in 2005 uitkwam. Het Guy Fawkes masker vormt een belangrijk attribuut in het verhaal en werd door het publiek geadopteerd voor allerlei andere doeleinden. Het werd een internet-meme op sites als 4chan en YouTube. Oorspronkelijk als een stokmannetje met de naam "Epic Fail Guy" die voortdurend mislukkingen beging en die al gauw met een Guy Fawkesmasker werd afgebeeld.

Het masker werd geassocieerd met de protesten van Project Chanology tegen de Scientologykerk in 2008 teneinde aan te tonen dat Scientology een "Epic Fail" was. Het werd nog populairder tijdenspolitieke protestacties, door groepen die zich tegen politici, banken en financiële instellingen afzetten, bijvoorbeeld de Occupybeweging

Terwijl ze het idee voor de strip aan het ontwikkelen waren schreef Lloyd een handgeschreven notitie waarop hij vroeg: "Waarom beelden we hem niet af als een wederopgestane Guy Fawkes, compleet met een van die papier-machémaskers, in een cape en met een conische hoed?" Moore zei dat door het idee van Lloyd "al de verschillende fragmenten in mijn hoofd opeens op hun plaats vielen, verenigd werden onder het enkele beeld van een Guy Fawkesmasker."

Het masker werd het bestverkochte masker op Amazon.com met honderdduizenden verkochte exemplaren. Time Warner bezit de publicatierechten.