23. nov, 2017

Clown

Schmink

We overleven in de sociale jungle dankzij de rollen die we spelen en de maskers die we de hele tijd onbewust opzetten. De buitenwereld dringt de hele tijd in ons lichaam door via de zintuigen, de ademhaling, de spijsvertering. De innerlijke ruimte waarbinnen ons bewustzijn is opgesloten, is desondanks peilloos in al zijn diepte.

Er is immers geen grens gesteld aan de inwendige ontwikkeling van de ziel, die zich afspeelt in een bovennatuurlijke omgeving, tenminste voor degenen die de weg willen gaan die het mogelijk maakt de dagelijkse realiteit te overstijgen.

Een clown draagt een masker maar maquillage, of met een ander woord schmink. Of noem het grime. In tegenstelling met een masker neemt die de mimiek niet weg. Schmink kun je niet naar believen af- en op zetten. Je moet het aanbrengen, en weer afschminken. Dat is bewerkelijker dan een masker. Je kunt een masker zelfs op de planken afnemen of voor een ander verruilen, wat moeilijker is met maquillage.

Een clown kan op de bühne zijn masker niet laten vallen, want dan is het afgelopen en gaat het personage verloren. Wat niet wegneemt dat maquillage en masker een en ander gemeen hebben. Ook een clown zet dingen op, zoals de rode neus. Je kunt natuurlijk altijd een clownsmasker dragen, want die bestaan ook, of een Venetiaans masker met afhangende druiven eromheen. Zwijgende gemaskerde verschijningen die zich per gondel verplaatsen. Het masker moet deel uitmaken van de vermomming zodat de som liefst meer is dan de som van de delen.

Het afpellende schoonheidsmasker van de cosmetische industrie is een geval apart. De bedoeling is dat je het aanbrengt, en weer wegneemt, het liefst zonder dat iemand behalve onze intieme huisgenoten er iets van merkt. Dit is geen masker dat gezien wil worden, maar stil verdwijnt.  Het is een middel om de dode aanhangsels van de huid weg te nemen en deze grondig schoon te maken. Het voegt niets toe, maar het neemt de onzuiverheden weg, zodat het gelaat in al zijn gladde naaktheid kan verschijnen. Als het iets toevoegt, dan alleen wat olie en water, dat de huid vocht-bevattend of gehydrateerd voorkomt, wat niet alleen aantrekkelijker is dan een droge, schilferende hoornlaag.