17. nov, 2017

Binnenwereld

Inwendige mens

Is het lichaam zelf dan ook geen masker dat weliswaar niet afneembaar is, maar dat zichzelf wel constant vernieuwt.? Is het niet ons lichaam dat verandert en het masker dat hetzelfde blijft?

Daaronder, vanbinnen, achter het masker zit ook een bewustzijn, het vermogen te ervaren en waar te nemen. Aan de binnenkant van het masker schuilt een wil die waarneemt. Het masker is de interface, mag je wel met een computerterm zeggen, tussen de persoon en het publiek, tussen het ik en de anderen. Of omgekeerd. Het masker vormt de grens tussen binnen en buiten.

We ontwaren niet alleen de buitenwereld, maar ook onze binnenkant, aangezien we allemaal een lichaam zijn. We nemen onszelf waar van binnenuit. Daar waar onze vijf komma zes zintuigen ons helpen de buitenwereld te ontcijferen hebben we in het inwendige van ons lichaam een uitgebreide bekabeling zitten die ons op de hoogte houdt van de toestand van onze onderdelen.

In een lichaam gebeurt steeds van alles. Je krijgt honger of dorst, je moet naar het toilet. Je ruikt wat, of je krijgt hartkloppingen. Altijd wat aan de hand, en dat komt omdat ons lichaam een bezig beestje is. Ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, uitscheiding. Het houdt niet op, tot het gedaan is en dan ben je dood.

We hebben allemaal een stel hersenen en daar is het dat de bewustzijnsprocessen zich afspelen. Beroof de hersenen drie minuten van zuurstof en het is voorgoed gedaan met het bewustzijn. Het leven hangt elke dag aan een zijden draad.  We hebben allemaal maar een lichaam en een stel hersenen. Je kunt dat niet verdubbelen of halveren. Het is alles of niets. Het lichaam en bewustzijn vallen samen en ze doen dat op elk moment van de dag.

Een deel van de dag valt het bewustzijn stil tijdens de slaap, maar het lichaam gaat door met zijn processen. Het bewustzijn is niet continu, het lichaam is dat wel. Het moet dat wel zijn, anders is het gedaan. Tot zolang kunnen we onszelf vernieuwen en zo vaak we willen van masker en van rol veranderen.

Het bewustzijn heeft een geheugen en dat is een bron van inwendige waarneming die ons kan op een zeer bijzondere wijze kan overweldigen.