6. nov, 2017

Universeel

Martelaar

Beste Thierry,

Bedankt voor je boeiende bijdrage. Ik ben diep onder de indruk van Mahmoud Mohamed Taha: zijn ideeën, zijn overtuigingen en zijn levenseinde als martelaar van de onafhankelijke geest. Een boeiende, inspirerende en bevlogen man, zoals er maar weinige zijn. Wat is dat een wijze mens in de ware zin van het woord. Schrijver en mysticus, maar ook politiek uiterst actief tijdens de opeenvolgende regimes in Soedan, tot hij het slachtoffer werd van de dictatuur van Nimeiry.

Op zijn manier is M. M. Taha is niet alleen de vader, de behoeder en het doorgeefluik van een vrij denkend Islamitisch gedachtengoed, maar heeft hij ook als vermoord slachtoffer omwille van de vrede en de vrije meningsuiting een universele betekenis. Ik kan er niet over uit. Dat vind ik het leuke van de formule die we hebben afgesproken, dat de andere met auteurs en verwijzingen komt, die je nog niet kende.

Onze uitwisselingen op facebook zal ik onder elkaar plaatsen en bundelen, ter publicatie op de website. Het is de bedoeling het document zo chronologisch verder te zetten, en op de website te zetten in afleveringen van een tiental pagina’s. We zien wel waar we uitkomen.

Het is geweldig zo samen te werken. Ik vind dat we het goede uit elkaar halen. Ik schrijf nu weer dingen die ik vanzelfsprekend vond, en daarom maar liever verzweeg, maar die een keer dat ze uitgesproken of neergeschreven zijn, hun evidentie verliezen. Dan kom je erachter dat niet iedereen automatisch en vanzelf dezelfde standpunten deelt.

Wij moeten ons soms durven uitspreken over de weg die we willen gaan, zonder ooit te preken. Veel mensen vinden de weg niet, en die moeten we helpen wijzen, zonder de weg van de anderen te kunnen gaan. Iedereen moet de zijne uitlopen. Ons initiatief moet alleen de randvoorwaarden scheppen waarbinnen de leden kunnen gedijen.

Daarom moeten we er altijd over waken dat niet een persoon of gedachte gaat overheersen, want dan gaat het een ideologische discussie worden. Daar heeft niemand wat aan. Waar we wel iets aan hebben, is het voorbeeld van grote persoonlijkheden die het Woord Gods hebben uitgedragen, omdat we op die manier dichter bij de bron van alle waarheid kunnen komen.